Kevesebb az androidos biztonsági rés, viszont sokkal veszélyesebbek

2019.09.19. 14:33

Az ESET ismét kiadta féléves tanulmányát a telefonos operációs rendszerek biztonsági réseiről, és úgy tűnik, hogy az iOS-es telefonokban több a biztonsági rés, mint tavaly. Az androidos telefonokra ennek pont az ellenkezője igaz – kevesebb ugyan a rés, mint tavaly, ám azoknak sokkal nagyobb százaléka kritikus hiba.

Júniusig 86 androidos biztonsági hibát találtak. Ez 2018-ban 611 volt, úgyhogy csak a puszta számokban javuló tendenciát láthatunk. A korábbi évekhez képest sokkal hatalmasat ugrott a kritikus hibák száma (68%), 29 százalék pedig lehetővé tette rosszindulatú kódok végrehajtását.

A számok egyik oka az, hogy a készülékek háromnegyedén még a 8.0-s Oreo operációs rendszer sem fut, és minél régebbi egy rendszer, annál egyszerűbb kihasználni és biztonsági réseket találni benne.

Az egyik gyakori kártevőtípus a kriptovaluta-bányászattal kapcsolatos, bár ezek 78 százalékkal ritkábban kerültek elő, mint tavaly. Vannak olyan vírusok, amik közvetlenül a felhasználók kriptotárcájára pályáznak, és a hitelesítő adatokat igyekeznek megszerezni. Pénzre utaznak még azok a vírusok is, amik a mobilbankolást támadják. A Cerberus – az egyik legveszélyesebb olyan rosszindulatú program, amely a bankok hitelesítő adatainak ellopására szolgál – nemrégiben került forgalomba a közösségi hálózatokon keresztül.

Az iOS-nél majdnem kétszer annyi hibát találtak, mint az Androidnál, viszont a kritikus hibák csak nagyjából 20 százalék körül vannak. A kártevők 75 százaléka Kínában jelent meg, a második helyen pedig India állt 7 százalékkal. Az év első felében az Apple eszközei több biztonsági réssel is küszködtek, de még így is az Androidnál kerül elő a legtöbb új vírus.  • Hírek
  • Hírek