Zalán
3 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Több tízezer appot függesztett fel a Facebook

2019.09.20. 20:45 Módosítva: 2019.09.20. 22:49

A Facebook bejelentette, hogy több millió app átvizsgálása után több tízezret felfüggesztettek, amiért azok nem megfelelően kezelték a felhasználói adatokat, vagy erről nem sikerült megbizonyosodniuk – írja az Engadget.

A cég a tavalyi Cambridge Analytica-botrány után ígérte meg, hogy átvizsgálja azokat az appokat, amelyek nagy mennyiségű facebookos adathoz férnek hozzá. Ez a vizsgálat még mindig tart, de a most bejelentett felfüggesztések számítanak az eddigi legradikálisabb következményének.

A Facebook szerint a felfüggesztett több tízezer app nagyjából 400 fejlesztőhöz köthető. Az érintett appok különféle módokon mentek szembe a cég adatkezelési irányelveivel. Egyes appok például nem megfelelően osztottak meg felhasználói adatokat, mások a felhasználók identitásának védelme nélkül tették elérhetővé az adataikat. Ugyanakkor nem mindegyik felfüggesztett app jelentett aktív veszélyt, voltak például olyan fejlesztők is, akiknek az appjait azért blokkolták, mert egyszerűen nem érték el őket, hogy további információt szolgáltassanak.

A vizsgálat folytatódik, a Facebook a közleménye szerint egyre pontosabban érti, hogyan tudják azonosítani a problémás appokat és fejlesztőket. Annyi biztos, hogy az eddiginél nagyobb szigorral kell eljárniuk, mert amikor júliusban rekordbüntetést kaptak az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (FTC), a hatósággal kötött megállapodás része volt az is, hogy szorosabb pórázon fogják majd a külső appfejlesztőket. Ennek megfelelően a fejlesztőknek minden évben igazolniuk kell, hogy megfelelnek az adatkezelési irányelveknek, és aki ezt nem teszi meg, azt az ígéret szerint felelősségre fogják vonni.