Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi médiaegyüttműködés részeként készült. Az együttműködés keretében az egész világon több mint 250 újság kiemelten foglalkozik a klímaváltozás témájával.

Lehet-e a klímaváltozás kérdéséről politikamentesen beszélni? Mit tehet az egyszeri ember azon felül, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot, és buzgón lájkolgatja a Facebookon a kihaló jegesmedvékről szóló cikkeket? Ha a világ tudósainak 97%-a szerint létezik a globális felmelegedés, mit mond a maradék 3%? Ezekről a kérdésekről, és még sok minden másról beszélgettünk Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutatóval a TNT podcast kilencedik epizódjában, annak apropóján, hogy hamarosan kezdődik a New York-i klímakonferencia, ahol olyan dolgok történhetnek, amik sok generációra meghatározzák az emberiség sorsát. 

A podcastben szó esik még arról, hogy:

  • depressziós lesz-e az egyszeri klímatudós, amikor látja, hogy a világ vezető politikusai fittyet hánynak a figyelmeztetéseire,
  • miért éppen most robbant be a klímaváltozás témája a köztudatba, amikor évtizedek óta erről beszélnek a tudósok,
  • kreált, üres reklámfigura, vagy valódi forradalmár Greta Thunberg,
  • a fogyasztás vagy a túlnépesedés a nagyobb probléma, és őszinte lehet-e az az érvelés, hogy ebbe a katasztrófába rohanó világba felelőtlenség gyereket szülni,
  • vegánná kell-e válnunk, hogy megmentsük a Földet,
  • túlzottan drámai-e a kutatók riogatása, vagy valójában az IPCC jelentései még visszafogottnak is mondhatók.

(Ha a felvétel nagyjából kétharmadánál változást észlel a hangminőségben, a hiba nem az ön készülékében van, nálunk ütött be egy kisebb technikai apokalipszis.)

Mi az a podcast és miért jó?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Az Indexen a támogatóinknak hála egy csomó podcast podcast indult az elmúlt hónapokban, ezúton is köszönjük, hogy ezt lehetővé tették az olvasóink.