Sára, Márió
-4 °C
5 °C

66 ország kormánya jelezte, hogy 2050-ig elérnék a nettó zéró emissziót

GettyImages-1176577957 (1)
2019.09.23. 15:54

Az ENSZ hivatalos bejelentése szerint összesen hatvanhat ország kormánya fogadta meg hétfőn, hogy 2050-ig elérik a karbonsemlegességet, ami sokak szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon elkerüljük a katasztrofális mértékű klímaváltozást – írja az AFP.

António Guterres ENSZ-főtitkár elmondta, a 2050-es csoportban a 66 kormányon túl

  • 10 régió,
  • 102 város,
  • 93 cég,
  • és 12 befektető

vállalta be, hogy a következő 31 évben nullára csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. Guterres azt is hozzátette, hogy a klímaveszély egy olyan verseny, amiben jelenleg vesztésre állunk, de egyben olyan is, amiben még nyerhetünk.

A vállalás egyébként egyike volt annak a három dolognak, amit a főtitkár a hétfői New York-i klímacsúcs előtt szeretett volna, hogy megfogadjanak. Guterres emellett szeretné elérni a párizsi klímaegyezmény által meghatározott nemzeti kibocsátáscsökkentés betartásának határozott megerősítését, és annak is örülne, ha értelmes ígéretet tudnának tenni a Zöld Klíma Alapnak.

Ez utóbbinak az a lényege, hogy a gazdag országok rengeteg pénzt biztosítanak, amely segít a fejlődő országokat a fosszilis tüzelőanyagok hátrahagyásában és az éghajlati zavarokkal szembeni ellenállóképességük növelésében.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.