Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

3400 éves múmiák restaurálására készülnek Egyiptomban

2019.09.23. 15:49

Az egyiptomi régészeti miniszter jelenlétében nyitottak fel a hétvégén két 3400 éves egyiptomi szarkofágot, bennük két rendkívül jó állapotban fennmaradt múmiával, amiket a restaurálás után az ország ókori műkincseit őrző új, kairói múzeumban helyeznek majd el – írja az MTI.

A szarkofágokban az egykor Dejr el-Medinában, a Nílus nyugati partján, Thébával szemben élt Szennedzsem és egyik feleségének múmiája fekszik. Szennedzsem az ókori Egyiptom Újbirodalmának a XIX. dinasztiája idején, I. Széthi és II. Ramszesz fáraók uralkodása alatt dolgozott kézművesként a Királyok völgyének sírjain. A sírban egyébként éppen emiatt az Igazság helyének szolgálója néven szerepel, így jelölték ugyanis a királysírokon dolgozó kézműveseket.

A Kairóban található Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumának (NMEC) felügyeletével megbízott Ahmed al-Serbini elmondta, a két múmiát festett fa szarkofágban helyezték el, a testek pedig kitűnő állapotban maradtak fenn, vélhetően azért, mert a halottak a fáraóknak járó mumifikációs eljáráson estek át. A szarkofágok felnyitása után a múmiákat átszállítják a restauráló laborba, ahol sterilizációs kapszulába kerülnek több mint húsz napra, ahol megvizsgálják és megtisztítják őket.

A Szennedzsem-múmiákat az 1886-ban feltárt TT1 fantázianevű sírban találta meg Gaston Maspero francia régész 20 másik múmiával együtt a Nílus nyugati partján, a szarkofágok pedig az Egyiptomi Múzeumból kerültek az NMEC gyűjteményébe.

A kairói múzeum 2017 februárjában nyílt meg részlegesen, a hivatalos megnyitóját december elején rendezik majd. A kairói óvárosban álló, több mint 23 ezer négyzetméteres kulturális intézményben 50 ezer műkincset állítanak ki, amelyek az őskortól napjainkig kísérik végig az egyiptomi civilizáció történetét.  A múmiacsarnokban 17 királyi múmiát tekinthetnek majd meg a látogatók.