Agy-komputer interfészeket fejlesztő startupot vett a Facebook

2019.09.24. 14:42

A Facebook felvásárolta a CTRL-labs nevű neurotechnológiai startup-céget. Az akvizíció közvetlen célja, hogy olyan okos karperecet fejlesszenek a cég technológiája segítségével, ami úgy teszi lehetővé elektronikai eszközök vezérlését, hogy hozzányúlnánk a képernyőjükhöz vagy a billentyűzethez.

A törekvés nem új, hiszen a Facebook már két évvel ezelőtt is arról beszélt, hogy agy-számítógép interfész kifejlesztésén dolgozik, ami a cég elképzelése szerint alapjaiban fogja megváltoztatni azt, hogy hogyan kommunikálunk a számítógépekkel, mobiltelefonokkal, illetve egymással. Érthető okokból már akkor is a hordható eszközök kifejlesztését hangsúlyozták, semmint az invazív műtéteket igénylő, agyba ültethető elektródákat.

Az indoklásuk szerint jelenleg szükségtelenül sok időt töltünk azzal, hogy eszközeinket rábírjuk arra, hogy a szándékainknak megfelelő üzeneteket továbbítsák ismerőseink fel, pedig ezt az időt sokkal értelmesebben is eltölthetnénk. Mindehhez csak arra lenne szükség, hogy az emberi idegrendszer számára természetesebb módon, vagyis

közvetlenül a gondolatainkkal legyünk képesek utasításokat adni az eszközöknek.

A New York-i székhelyű CTRL-labs által fejlesztett eszköz (egy okoskarkötő) beleillik a Facebook elképzeléseibe. A karperec értelmezi az idegi impulzusokat, amelyek a gerincvelőből a kéz izmai felé tartanak. Vagyis anélkül érti, hogy a képernyő mely részére klikkelnénk az egérrel, vagy a klaviatúra mely billentyűjét nyomnánk le, hogy a valóságban is lenne egér vagy billentyűzet.

Az ígéretek szerint az eszköz úgy fogja érzékelni a mozgási szándékot, hogy a mozgás maga (legalábbis látható módon) megvalósulna. Nem teljesen világos, hogy ez hogyan lehetséges, hiszen az ingerületek (idegimpulzusok), amelyek áthaladnak a csuklón, azok már a konkrét izommozgatási parancsot tartalmazzák. A megcélzott izom pedig össze is fog ettől húzódni (ha egészséges a kéz).

Félő tehát, hogy az ember a levegőben fog kalimpálni.

Azt sem tudja senki, hogy e technológiát hogyan fogják beépíteni a meglévő Facebook-termékekbe. Minthogy a felvásárlást Andrew Bosworth, a Facebook kiterjesztett és virtuális valóságért felelős alelnöke jelentette be, adja magát a lehetőség, hogy ezeken a területeken jelenhetnek meg elsőként a CTRL-labs eredetű komponensek, de ez csak spekuláció. A startup vételára ugyanígy ismeretlen.

(CNET)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM