Új kiadást kapott az ingyenes könyv, ami IT-biztonságról szól, de az átlagember is érti

2019.09.27. 14:26

Az IT biztonság közérthetően című kiadvány új verziója tölthető le ingyenesen a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) honlapjáról. Az évente frissülő kötet kifejezetten átlagfelhasználóknak szól, ezért könnyen érthető stílusban mutatja be a legfontosabb és legaktuálisabb digitális veszélyeket.

A kiadványt két szakember, Erdősi Péter Máté és Solymos Ákos írták, de az NJSZT együttműködött a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen alakult Kiberbiztonsági Akadémiával is. Először még 2017-ben adták ki, de mivel különösen gyorsan változó területről van szó, évente frissítik a legfontosabb újdonságokkal – derül ki a társaság közleményéből.

Az új kiadás legfontosabb újdonságai:

  • Bekerültek a témák közé az utóbbi egy évben egyre nagyobb számban feltűnő Deepfake videók, amelyek készítői mesterséges intelligencia felhasználásával hamisítanak meg jeleneteket, például ott sem lévő emberekére cserélik a szereplők arcát, vagy olyasmit adnak a szájukba, amit valójában nem is mondtak.
  • A szülői visszajelzések nyomán belekerült a tananyagba a tinédzserek által előszeretettel használt online szolgáltatások – például a TikTok, Snapchat, Instagram – működésének leírása, illetve egy külön ismertető arról, hogyan érdemes otthon szabályozni a gyereket kütyühasználatát, és megóvni őket például az internetes zaklatástól.
  • Szó esik arról is, hogyan tudjuk megóvni az adatainkat utazás közben, például ha idegen wifihálózatra csatlakozunk mondjuk egy étteremben vagy szállodában.
  • Az új kötetből az is kiderül, hogy felhasználóként mire kell majd számítanunk a bankkártyás fizetéseknél az uniós PSD2 irányelv küszöbön álló bevezetése miatt.

A fent említett aktuális témák mellett a tankönyv továbbra is részletes információkkal szolgál az olyan alapvető, internethasználat során felmerülő témákkal kapcsolatban is, mint amilyen a biztonságos wifihasználat, a mobileszközöket és számítógépet fenyegető kártevők, csaló internetes áruházak, vagy éppen az álhírek. A kiadvány innen tölthető le.

Az Index is rendszeresen foglalkozik a biztonságos internetezés témájával, átfogó netbiztonsági kalauzunkat itt olvashatják.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM