Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták az eddigi legöregebb galaxis-protohalmazt

2019.09.28. 10:40
Az eddig megfigyelt legidősebb, több mint 13 milliárd éves galaxis-protohalmazra bukkant egy nemzetközi kutatócsoport. A felfedezés közelebb vihet a világegyetem keletkezésének megismeréséhez.

A szakemberek 12 galaxisból álló protohalmazt figyeltek meg, ez a legkorábbi ismert protohalmaz a The Astronomical Journal című folyóiratban megjelent tanulmány szerint. Az eddigi legöregebb protohalmaz felfedezése arra utal, hogy a már akkor is léteztek hasonló képződmények, amikor a világegyetem még csak gyermekkorát élte, alig 800 millió éves volt.

Az univerzum mostani korában a galaxishalmazok több száz tagból is állhatnak, létrejöttük azonban nagy kérdés a csillagászat számára – írja a ScienceDaily. Kialakulásuk megértéséhez a tudósok a lehetséges őseiket vizsgálják a korai világegyetemben. A protohalmazok tucatnyi galaxis sűrű rendszerei voltak, amelyek aztán halmazzá fejlődtek.

A protohalmazok ritka és különleges, rendkívül sűrű szövésű rendszerek, amelyekre nem könnyű rátalálni. A Szubaru teleszkóp segítségével felfedeztek egy lehetséges jelöltet, a z66OD katalógusjelűt, amelyben tizenötször koncentráltabban helyezkedtek el a galaxisok, mint ahogy a világegyetemnek azon a táján általános. A Keck Obszervatórium távcsövei és a Gemini North távcső segítségével aztán megerősítették, hogy 12 galaxis - amely 13 milliárd évvel ezelőtt létezett - alkotja a legkorábbi ismert protohalmazt.