Miklós
5 °C
12 °C

Összefogtak a Facebook-üzenetek titkosítása ellen

2019.10.04. 10:23

Az amerikai igazságügyi tárca hozzáférést sürget a rendőrség számára a Facebook-felhasználók titkosított üzeneteihez – értesült az amerikai sajtó csütörtökön. Az amerikai kormányzati szándékot az Egyesült Királyság és Ausztrália is támogatja:  William Barr igazságügyi miniszter, Kevin McAleenan ügyvezető belbiztonsági miniszter, valamint Priti Patel brit belügyminiszter és Peter Dutton ausztrál belügyminiszter közös nyílt levélben terjeszti elő a kérést Mark Zuckerbergnek, a Facebook elnök-vezérigazgatójának napokon belül.

A levél tartalma kiszivárgott az amerikai sajtóhoz, mások mellett például az AP amerikai hírügynökséghez is. "Nem engedhető meg, hogy vállalatok előre megfontoltan megalkossák a maguk információs rendszerét, kizárva belőle a tartalmakhoz történő bármiféle hozzáférési lehetőséget, megakadályozva még a legkomolyabb bűncselekmények nyomozását is" – fogalmaznak a levélben a miniszterek. Egyben sürgetik Zuckerberget, hogy az üzenetek titkosítását a Whatsapp után ne terjessze ki a Facebook-felhasználókra is.

William Barr a nyáron egy New Yorkban rendezett kiberbiztonsági konferencián veszélyesnek minősítette az internetes platformokon megjelenő üzenetek titkosítását. Felidézte a WhatsAppon lezajlott egyik üzenetváltást, amelynek során egy drogkartell mexikói rendőrségi tisztségviselők meggyilkolásáról egyeztetett. A Facebook tulajdonában lévő WhatsAppot szakértők a talán leggyakrabban használt üzenetközvetítőnek tartják, amelynek titkosított üzeneteihez még a  maga a Facebook sem fér hozzá.

Joe Osborne, a Facebook szóvivője, miután a miniszterek várható közös levelének részletei kiszivárogtak, közleményben szögezte le csütörtök este, hogy a cég "erőteljesen ellenzi" a kormányzat kísérletét az üzenetek ellenőrzésére. Osborne szerint ugyanis ez mindenütt aláásná az emberek biztonságát és jogát a magánélethez.

Régi vita újabb felvonása ez, a hatóságok az Egyesült Államokban és más nyugati országokban rendszeresen felszólalnak a végpontok közötti – azaz tartalmában még a szolgáltató által sem megismerhető – titkosítás terjedése ellen, mert attól tartanak, hogy ez hátráltatja a bűnüldözést. A másik oldalon viszont a szakértők túlnyomó többsége azzal érvel, hogy a titkosítás világszerte sok millió ember online életét teszi biztonságosabbá és privátabbá, és nincs olyan módszer, amellyel csak a bűnözőktől lehet elvenni ezt az eszközt, ha a titkosítást gyengítik, azzal mindenki más is rosszul jár.

Zuckerberg még márciusban jelentette be, hogy kiterjeszti az üzenetek titkosítását a WhatsApp után a Facebookra is. Ezt csütörtök este az interneten sugárzott élő beszélgetésében megerősítette. (MTI / AP)