Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Hulladékégető tetején nyílt sípálya Dániában

04 BIG ARC Copenhill Image-by-Dragoer-Luftfoto
2019.10.05. 15:21

Pénteken nyitott meg az a mesterséges sípálya Dániában, amit az egyik koppenhágai szemétégető tetején alakítottak ki, írja a BBC. A csúcsról kilátás nyílik a városra és a kikötőre is. Évente 50-60 ezer érdeklődőt várnak a 450 méter hosszú nyári sípályára.

Az erőmű-sportpálya azért is kitűnik 85 méteres magasságával, mert Dánia legmagasabb pontja egyébként 170 méter magas, nem éppen hegyekről híres az ország.

Az Amager Bakkét 2017-ben helyezték üzembe, de a sípálya megnyitására még egészen idáig várni kellett. Az egész projekt megvalósítása közel tíz éve kezdődött, és 550 millió euróba (kb. 183 milliárd forintba) került.

A szemétégetőbe naponta 300 teherautónyi hulladék érkezik. A BBC szerint a korszerű szűrőinek köszönhetően ez az egyik legkevesebb károsanyagot kibocsátó szemétégető a világon, ezért lehetett ennyire közel sportpályát kialakítani. A munkálatok során így is rengeteg biztonsági előírásnak kellett megfelelniük.

(Borítókép: Dragoer Luftfoto/Bjarke Ingels Group

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.