Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Leonardo da Vinci hídtervének zsenialitását igazolták

2019.10.11. 11:39

Ötszáz évvel Leonardo da Vinci halála után a géniusz alkotó újabb tervéről derült ki, hogy az tökéletesen működött volna. A hidat megrendelő II. Bajazid oszmán szultán azonban nem volt elég bátor ahhoz, hogy felépítse a hatalmas és stratégiai fontosságú átkelőt, amely Isztambult kötötte volna össze a túloldalon lévő Galatával, a Boszporusz mellett. 

MIT-Leonardos-Bridge-01 0
Fotó: Gretchen Ertl / MIT

Az MIT mérnökei is csak kisebb méretben, 3D nyomtatóval igazolták, hogy da Vinci terve tökéletes, és ötszáz évvel teljesen átalakíthatta volna a hídépítés gyakorlatát. A javasolt híd ugyanis egyetlen boltívvel szelte volna át a hatalmas távolságot. Az abban a korban épült hidakat általában több félköríves boltívvel támasztották alá, és ezzel a módszerrel legalább tíz boltívre lett volna szükség.

MIT-Leonardos-Bridge-02
Fotó: Karly Bast, Michelle Xie / MIT

Da Vinci terve nem akadályozta volna a hajóforgalmat, és a mérnökök szerint a két végén kiszélesedő hídláb olyan stabilitást adott volna a szerkezetnek, hogy az a legtöbb földrengésnek is ellenállt volna. Azt nem részletezte da Vinci, hogy miből és hogyan építette volna fel a hidat, de a kor lehetőségei alapján a pontosan méretre vágott sziklatömbök az esélyesek erre, amiket a gravitáció tartott volna a helyükön. 

(MIT)