Ilyen űrruhákban szállnak majd újra Holdra az amerikaiak

48905248783 3d7ce9ac38 o
2019.10.16. 16:15

A jövőbeli Hold-missziókhoz tervezett két új űrruhát (xEMU és OCSS) mutatott be kedden az amerikai űrkutatási hivatal. A NASA washingtoni székhelyén megrendezett bemutatón két mérnök öltötte magára az Artemis nevű Hold-programhoz készült űrruhákat, pózolva és guggolásokat végezve a színpadon az eseményre összegyűlt diákok és riporterek előtt. A két prototípust a NASA igazgatója, Jim Bridenstine mutatta be.

A piros, fehér és kék színű Exploration Extravehicular Mobility Unitot (xEMU) űrhajón kívüli tevékenységeknek, holdsétákhoz tervezték: létfenntartó eszközökkel van felszerelve, gondoskodik a belső nyomás megtartásáról, véd a sugárzás, a szélsőséges hőmérséklet és a mikrometeoritok ellen.

A NASA szerint elődeivel szemben az xEMU űrruhában sokkal könnyebb mozogni, finom kézmozdulatokat végrehajtani, ami lehetővé teszi az űrhajósoknak, hogy bonyolultabb feladatokat hajtsanak végre a Hold felszínén.

A másik, narancssárga színű, Orion Crew Survival System (OCSS) nevű ruhát az Orion űrhajó belsejében fogják viselni az asztronauták a misszió kockázatos részeiben, például amikor a start után kilépnek a Föld légköréből, vagy amikor nagy sebességgel térnek vissza a Holdról, és belépnek a földi légkörbe.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái a következő években fogják tesztelni az új űrruhákat.

Több mint 50 évvel az Apollo-program befejezése után a NASA azt tervezi, hogy 2024-re visszatér a Holdra, hogy tesztelje új generációs űrhajóit, amelyek a jövőben embereket vihetnek a Marsra. A NASA bejelentette, hogy a Holdra visszatérő Artemis-misszió keretében – amelyet Apollón görög isten ikertestvéréről neveztek el – egy űrhajósnő is a Holdra léphet.

(MTI/Reuters)

(Borítókép: Joel Kowsky/NASA)  • Hírek
  • Hírek