Alkalmas lehet növénytermesztésre a Hold és a Mars talaja

2019.10.16. 13:29

Holland kutatók növényt termesztettek a Mars és a Hold talajához hasonlító, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei által kifejlesztett talajban. Kutatásukból kiderült, hogy nemcsak lehetséges élelmet termelni a két égitest jövendő lakóinak, hanem életképes magokat is lehet nyerni a talajukból növénytermesztéshez.

Wieger Wamelink és kollégái a Wageningeni Egyetemen és Kutatóközpontban tíz különféle növényt termesztettek: kerti zsázsát, rukkolát, paradicsomot, retket, zabot, quinoát, spenótot, snidlinget, babot és póréhagymát. Az általuk használt talaj hasonlított a Hold és a Mars törmelékes talajára, a regolitra, kontrollcsoportként általános termőföldet használtak.

A tíz növényből kilenc normálisan kifejlődött, ehető terméseket takarítottak be róluk. Csak a spenót volt kivétel. A termesztőtálcánkénti teljes biomasszaprodukció – az időegység alatt keletkező szervesanyagtömeg területegységenként – a földi és a marsihoz hasonló talaj esetében volt a legmagasabb, és jelentősen eltért a Hold talaján termesztettől.

A termesztett növényekből három faj – retek, zab és kerti zsázsa – esetében sikerült magjaikat is kicsíráztatni – derült ki az Open Agriculture című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukból.

Felvillanyozott minket, amikor láttuk, hogy a Marséhoz hasonló talajon termesztett első paradicsomok pirosodni kezdtek. Ez azt jelenti, hogy megtettük a következő lépést egy fenntartható zárt mezőgazdasági ökoszisztéma felé

– idézte Wieger Wamelinket a Science Daily. (Science Daily / MTI)  • Bérelnék
  • Bankszámla