A szaharai ezüsthangya a világ leggyorsabb hangyája

2019.10.17. 11:42

A szaharai ezüsthangya a világ leggyorsabb hangyája, sebessége másodpercenként elérheti a 0,855 métert, derül ki az Ulmi Egyetem kutatóinak a Journal of Experimental Biology című tudományos folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányából. A másodpercenként megtett 0,855 méter 108-szor hosszabb, mint a rovar teljes testhossza.

Még a sivatagi hangyák között is különleges a Cataglyphis bombycina, mondta Harald Wolf, akinek kutatótársaival sikerült lefilmezni Tunézia középső térségben a szaharai ezüsthangya mozgását. (A német kutatók 2015-ben vették filmre a rovar mozgását a tunéziai Douz térségben.)

A szaharai ezüsthangyáról közismert, hogy igen nagy a meleg tűrő képessége, hőpajzsa – a testét borító, csőszerű szőrszálakból álló "bunda", aminek ezüstös színét is köszönheti – megvédi attól, hogy testhőmérséklete 53,6 Celsius-fok fölé emelkedjen. Erre szüksége is van a forró sivatagi körülmények között.

A kutatók felfedezték, hogy az ezüsthangya a nap legmelegebb időszakában képes a legnagyobb sebességre. Laboratóriumban 10 Celsius-fok hőmérsékletnél sebessége lecsökkent másodpercenként 0,057 méterre.

Sebes mozgása azért is figyelemre méltó, mert lábai 20 százalékkal rövidebbek a rokonfajokhoz, mint például a szintén a tunéziai sivatagban élő Cataglyphis fortis sivatagi hangyához képest, írták a kutatók tanulmányukban.

Gyorsaságát mozgástechnikájának köszönheti, ez a kicsiny rovar, amelynek lábai 4,3-6,8 milliméter hosszúak, képes másodpercenként 47 lépést megtenni, azaz háromszor gyorsabb nagyobb rokonainál. Lépéseinek hosszúságát megnégyszerezi 4,7 milliméterről 20,8 milliméterre, ahogyan felgyorsul.

Fotó: Sarah Pfeffer / University of Ulm

A kutatók szerint a kicsiny hangya nem csupán fut, hanem egyenesen galoppozik, mind a hat lába egyszerre van a föld felett, amikor sebessége meghaladja a másodpercenkénti 0,3 métert. Ez a technikája teszi lehetővé azt, hogy ne süppedjen bele mélyen a puha homokba, magyarázta Harald Wolf. (MTI/AFP/EurekAlert/Science Alert)  • Hírek
  • Hírek