Az ELTE TTK nem tudja tovább fizetni a drága folyóiratokat a kutatóinak

2019.10.21. 10:56

Kacskovics Imre, az ELTE Természettudomány Karának dékánja elmondta a 444-nek, hogy a kar lemondja 37 külföldi és 26 magyar tudományos folyóirat előfizetését pénzügyi okok miatt. Ez nem az összes előfizetett folyóiratot jelenti, mert több mint 50 millió forintot ezután is előfizetésre fognak költeni.

A lemondott lapokat, ha szükségesnek tartják, az érintett kutatók továbbra is előfizethetik a saját kutatási támogatásaikból. A dékán szerint itt nem egyszerű spórolásról, sokkal inkább stratégiai döntésről van szó, amely illeszkedik a nemzetközi trendekbe.

Az Index is többször írt már róla, hogy a tudományos publikációk megjelentetésének rendszere egyre mélyebb válságba kerül, mivel a szakfolyóiratok piacát uraló néhány kiadó az egekbe emeli az előfizetési díjakat. Ezeket már a legnagyobb egyetemek, kutatóintézetek könyvtárai sem képesek megfizetni, így sorra mondják le az előfizetéseket. Így tett a Harvard és számos németországi egyetem is.

Ezekkel a lépésekkel részben előnyösebb alkupozíciót és ezáltal alacsonyabb árakat igyekeznek kiharcolni maguknak a kiadóktól (amelyek közül a kutatók körében az Elsevier örvend a legnagyobb közutálatnak), másrészt a tudományos tanulmányokat igyekeznek az open access (szabadon hozzáférhető) platformokra terelni. Ezeknél a cikkek megjelentetéséért kell fizetni, utána azonban a tanulmány már mindenkinek szabadon letölthetővé válik.

Kacskovics Imre elmondta, hogy az így megtakarított pénzt inkább az oktatás és a kutatás fejlesztésére fordítják. A kutatók körében egyébként is megszokott gyakorlat, hogy egy őket érdeklő cikket emailben (ingyen) elkérnek a szerzőtől. Bár a dékán nem említette, az összes felmérés azt mutatja, hogy a kutatók körében még gyakoribb a tanulmányok illegális forrásokból, például a Sci-Hubról történő beszerzése, ami valóban érdektelenné teheti a folyóiratok előfizetését.



  • Tippek
  • Biztosítás