Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Terrorista propaganda terjedt a TikTokon

2019.10.22. 11:54

Több tucat olyan fiókot zárt be a TikTok, ami az Iszlám Állam (IS) extrémista propagandáját hirdette, és a terrorszervezet tevékenységét reklámozta. 

A leginkább tinédzser fiatalokat sikerrel megcélzó közösségi oldalon a kérdéses videókon olyan dolgokat lehetett látni, mint felfegyverzett katonák, halottak és olyan nők, akik büszke dzsihadistáknak vallják magukat. A posztokat valószínűleg azért készítették, hogy több szimpatizánst és követőt toborozzanak.

A videomegosztó szabályzata tiltja a bűnszervezetek posztolását, de sokszor nehéz betartatni ezt a szabályt, és kiszűrni azokat a személyeket vagy csoportokat, akik tényleg bűncselekményeket követtek el. A Wall Street Journal azt írja, hogy a most lekapcsolt fiókok némelyikének több mint ezer követője lett, mielőtt a moderátorokhoz is eljutott a tartalom. 

Nemcsak az IS-hez kapcsolható tartalmak miatt került össztűz alá a TikTok. Nemrég az angol kormány is vizsgálatot indított ellenük, amiben arra keresik a választ, hogyan gyűjtik és mire használják a fiatalkorú felhasználóik adatait. Különös figyelmet szentelnek annak a funkciónak, ahol akár felnőttek küldhetnek közvetlen privát üzenetet a gyerekeknek.

Sokan amiatt is felszólaltak, hogy Kínában már elindították a fordított képkereső funkciót, amivel meg lehet nézni, hogy milyen videókban tűnik fel például egy pólóminta, de ami ennél sokkal ijesztőbb, hogy ez arcokkal is működik, azaz a felhasználók rákereshetnek, hogy egy ismerősük hol és milyen videókban szerepel. 

Néhány hete pedig azzal vádolták meg a TikTokot birtokló Bytedance nevű kínai céget, hogy a kínai kormány kérésére cenzúráz tartalmakat. Ennek ellenére a TikTok az egész világon népszerű, nemrég például Budapesten is megtartották az ország első TikTok fesztiválját. 

15 másodperccel bárki világhírű lehet