Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Megkezdődött Franco tábornok exhumálása

2019.10.24. 13:41

Megkezdődött az egykori spanyol diktátor, Francisco Franco tábornok (1892-1975) exhumálása a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikában - írja az MTI.

A szigorú biztonsági intézkedések mellett  a hatóságok már két héttel ezelőtt lezárták az Elesettek Völgyét a látogatók elől, hogy előkészítsék a munkálatokat.

A bazilika padlójába süllyesztett kriptát 44 év után nyitják fel újra. Ehhez el kell mozdítani a több mint 1500 kilogramm súlyú gránit fedőlapot.

Az exhumálás menetéről előzetesen közreadott tájékoztatás szerint a kiemelt fakoporsót nem nyitják fel. Ha rossz állapota miatt ki kell cserélni, akkor a diktátor földi maradványait őrző második, cinkkoporsót érintetlenül helyezik át egy új fakoporsóba.

A nyilvánosság kizárásával zajló eseményen a Franco család huszonkét tagja jelent meg, a spanyol államot Dolores Delgado igazságügyi miniszter képviseli. A bazilikából a halottaskocsihoz hozzátartozók viszik majd vállukon a koporsót.

A diktátor földi maradványait a spanyol légierő helikopterével szállítják el a légvonalban 34 kilométerre található Mingorrubio temetőjébe, ahol zártkörű misét tartanak, mielőtt a családi panteonban felesége mellé temetik Francót.

A munkálatok teljes költsége meghaladja a 63 ezer eurót (19,8 millió forint), amelynek jelentős részét az új sírhely kialakítása, a sírbolt biztonságának megerősítése teszi ki.

A hatóságok nem adtak engedélyt arra, hogy megemlékezést, demonstrációt tartsanak a mingorrubioi temetőnél, noha azt két civil szervezet is kérelmezte. A rendőrség három biztonsági zónát is kijelölt kordonokkal a sírkert körül, ahova csak engedéllyel lehet belépni, elsősorban az eseményről tudósító újságíróknak.

Helyszíni sajtóbeszámolók szerint az exhumálást ellenző tiltakozók jelentek meg a temető és az Elesettek Völgyének közelében, egyebek mellett "Franco él" feliratú transzparenssel és francoista zászlókkal.

Az exhumálást az ügyvezető spanyol szocialista kormány kezdeményezte,  indoklásuk szerint  a diktátor földi maradványai nem maradhatnak egy olyan nyilvános mauzóleumban, ahol méltathatják személyét.

A síráthelyezést a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta, amikor elutasította a családtagok keresetét, amellyel megtámadták a parlament által is elfogadott határozatot. Franco leszármazottai ennek ellenére folytatják a jogi eljárásokat, a spanyol alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája. Uralma, a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, és legalább 30 ezret kivégeztek.

A Madridtól mintegy 50 kilométerre található, gigantikus kőkeresztjéről már messziről látható Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával. Később Franco odaszállíttatta a köztársaságiak oldalán elesettek holttesteit is a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül. Hivatalos becslések szerint 30 ezer embert temettek el ott, egyes történészek azonban úgy vélik, hogy valójában legalább kétszer ennyien lehettek. A köztársaságpárti áldozatok leszármazottai évek óta küzdenek azért, hogy szeretteiket exhumálhassák az Elesettek Völgyéből. Eddig 13 esetben adott erre engedélyt a bíróság, ám még mindegyik ügyben a végrehajtásra vonatkozó szakértői véleményekre várnak.

Csütörtök délután megszólalt Pedro Sánchez spanyol szocialista ügyvezető kormányfő az exhumálással kapcsolatosan. 

Spanyolország ma véget vetett a morális gyalázatnak, amelyet egy diktátor dicsőítésére alkalmas nyilvános emlékhely megléte jelentett. A diktátor nyilvános emlékhelye több volt mint anakronizmus vagy anomália, saját demokráciánk megsértése volt, amelynek felszámolása kötelessége volt azoknak a generációknak számára, akik nem a polgárháború és a frankoizmus traumája alatt nőttünk fel.