A Facebook feltalálta a videós arcfelismerés ellenszerét

2019.10.28. 08:25

A Facebook mesterséges intelligencia (MI) kutatására szakosodott részlege fejlesztett egy gépi tanulásos rendszert, amely képes megváltoztatni a videóban szereplő emberek arcát, hogy ellehetetlenítse az arcfelismerő rendszerek általi azonosításukat. Hasonló megoldást mások is mutattak már be fotókhoz, de ez az első, amely mozgóképpel, sőt akár élőben is működik  írja a VentureBeat.

A rendszer működésének lényege, hogy a videó szereplőjének arcát olyan mértékben módosítja, hogy szabad szemmel továbbra is emberi arcnak – akár még felismerhetőnek is – tűnjön, de a jelenlegi legjobb gépi arcfelismerő rendszerek se tudják azonosítani, majd ezt a módosított arcot húzza rá a videóra. Az eredményről egy bemutató videó is megnézhető ide kattintva.

ezgif.com-gif-maker.gif
Fotó: Youtube

Az arcfelismerő funkciói miatt maga is sok kritikát kapó Facebook egyelőre nem tervezi egyik termékébe se beépíteni az új megoldást. A cég egyébként szeptemberben tette alapértelmezetté az arcfelismerést, és múlt héten már indult is ellene egy 35 millió dolláros per Illinois államban, mert a vád szerint visszaélt az arcfelismerési adatokkal.

Az arcfelismeréssel kapcsolatos egyik kritika, hogy nem elég pontos, és különösen a nők és a kisebbségek esetében lehet magas a hibaszázaléka, így diszkriminációhoz vezethet. A másik fő kifogás a magánszféra megsértése, és ebben a kritikusok általában a Kínában már javában épülő digitális megfigyelő állam intő példájára mutogatnak. A harmadik problémát az adatvédelmi aggályok jelentik, és erre is jó példa Kína, amely több millió megfigyelt ujgur kisebbséghez tartozó személy adatait felejtette őrizetlenül a neten. Ehhez hasonló botrány júniusban az Egyesült Államokban is történt, amikor 100 ezer emberről az amerikai reptereken és határátkelőkön készült hatósági felvételek kerültek hekkerekhez.

Az Egyesült Államokban már három nagyvárosban: a kaliforniai San Franciscóban és Oaklandben, illetve a  massachusettsi Sommerville-ben is  betiltották az arcfelismerő technológiák használatát közterületeken, mert az gyakran pontatlan, ezért könnyen vezethet visszaélésekhez, és adatvédelmi aggályokat is felvet. A Facebook vezető MI-kutatója korábban üdvözölte az ilyen döntéseket. Yann LeCun akkor azt mondta, magát az arcfelismerést a Facebooknál amúgy se nagyon kutatják már, mert szerinte ez technológiailag egy megoldott probléma.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM