Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Kína bejelentette, hogy ráfekszik a blokkláncra

2019.10.29. 08:31

Tovább drágultak a kriptodevizák, a bitcoin árfolyama egyhavi csúcsának közelében járt hétfőn is, miután a kínai elnök arról beszélt, hogy Kínának fel kell gyorsítania a blokklánc technológia fejlesztését – írja az MTI.

A blokklánc nagyon leegyszerűsítve egy titkosítással hitelesített adatbázis. A lényege, hogy egy rendszer minden tranzakcióját rögzíti egy elosztott és nyilvános főkönyvben, azaz egy olyan közösségi nyilvántartásban, amellyel kiiktatható egy sor hagyományos központi közvetítő szereplő. A decentralizáltsága miatt a tranzakciók gyorsabbak és egyszerűbbek, illetve az ügyletek átláthatóbbak és (elvileg) biztonságosabbak. Bár magának a blokkláncnak a jelentősége túlmutat a kriptopénzeken, leginkább mégis onnan szokás ismerni, hogy a bitcoin, az ether és más kriptovaluták is ilyen technológián alapulnak

Hszi Csin-ping kínai elnök múlt csütörtökön kijelentette, hogy Kínának ki kell használnia a blokklánc nyújtotta lehetőségeket. "Konkretizálnunk kell a fejlesztés fő irányvonalát, növelnünk kell a befektetéseket és a legfontosabb alaptechnológiákra kell összpontosítanunk, valamint gyorsítani kell a blokklánc-technológia és az ipari innovációk fejlesztését" – mondta.

A kínai elnök szavaira a világ legismertebb kriptodevizája, a bitcoin árfolyama pénteken és szombaton 24 százalékkal emelkedett, de a többi kriptodeviza is jelentősen drágult. A luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza-kereskedelmi platformon pénteken 10 350 dollárt (több mint 3 millió forintot) is adtak a bitcoinért, jóllehet a hét közepén még csak 7300 dolláron állt az árfolyam. A jelentős emelkedés dacára a bitcoin értéke továbbra is messze áll idei csúcsától, a júniusban elért 12 920 dollártól.

A kínai hatóságok 2017 őszén betiltották a kriptodeviza-kereskedelmet és a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtést. Kínai magánszemélyek azonban továbbra is tudnak kereskedni kriptodevizákkal, általában mobiltelefonos applikációk segítségével vagy külföldön bejegyzett kriptodevizatőzsdék révén.

A kínai elnök mostani kijelentéseit a piacok úgy értelmezték, hogy Peking enyhíthet a szigorú szabályozáson. Egyes elemzők szerint a kínai államfő a blokklánc technológia nyilvános támogatásával elősegítheti azt is, hogy más országokban jobban elfogadják a kriptodevizákat.

A CCTV kínai állami televízió beszámolója szerint október 26-án elfogadták a kriptográfiai rendszerekről szóló új törvényt, amely január 1-jén lép hatályba.