Ausztrália arcfelismeréssel akadályozná, hogy pornót nézzenek a gyerekek

2019.10.30. 14:03

Ausztrália nem éppen a szabados internetszabályozásáról híres az elmúlt években. Tavaly elfogadtak egy sokat támadott törvénytervezetet, amely lehetővé teszi a kormánynak, hogy a saját titkosításuk megkerülésében kérjenek segítséget a techcégektől. Egy másik, szintén tavalyi törvény értelmében pedig kötelezhetik a cégeket, hogy adják át a felhasználóik adatait. Most egy új javaslattal kötelezővé tennék az arcszkennelést a felhasználók életkorának igazolására, mielőtt pornó- vagy szerencsejátékos oldalakra látogathatnak – írja az Engadget.

A belügyminisztérium javaslata szerint egy Face Verification Service, azaz arcigazoló szolgáltatás nevű rendszer fotót készítene a felnőtteknek szóló oldalakra belépni szándékozó felhasználókról, majd azt összevetné az illető valamelyik személyazonosító igazolványán található fotóval, hogy ezzel beazonosítsa, hogy valóban róla van szó, illetve hogy az adott oldal meglátogatásához jogosult életkorú-e. Ezzel a minisztérium szerint megakadályozható, hogy egy kiskorú például a szülei igazolványát használva lépjen be egy nem neki szánt oldalra.

A tervezettel kapcsolatban adatvédelmi is technológiai aggályok is felmerülnek. Előbbieket nem nagyon kell magyarázni: ezzel a megoldással a kormány gyakorlatilag létrehozhatna egy adatbázist a pornófogyasztókról, hogy ha nem ők maguk élnek vissza vele, akkor a kiberbűnözők egyetlen helyről tudjanak egyszerre sok állampolgárról zsarolásra alkalmas adatokat lopni.

A technológiai kritika lényege pedig, hogy egy ilyen tiltás 2019-ben gyakorlatilag kivitelezhetetlen, hiszen az ausztrál kormány nyilván csak ausztrál felhasználókra vonatkozóan vezethetné be, de manapság már semmiből nem tart egy VPN-nel vagy hasonló módszerekkel megkerülni a földrajzi korlátozásokat.

Nagy-Britannia egyébként már bejárta ezt az utat az elmúlt években: a brit kormány is tervezett egy hasonlóan sokat kritizált szabályozást, amelyről aztán hosszas huzavona után éppen az elmúlt hetekben mondott le.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport