Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Szavazzon az év fájára!

2019.10.30. 15:43

Ha önnek sincs fa barátja, ne búsuljon, fabarát attól még lehet: november 22-ig szavazhat a 2020-as év fájára.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium az immáron hetedik alkalommal elindított voksolással a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet. Szavazni a itt, a verseny honlapján lehet. Minden felhasználó egyszer szavazhat – írja az MTI.

És akkor nézzük a jelöltetek!

  • A tatár juhart (Acer tataricum) már a magyarok honfoglaló elődei is ismerték. Ökológiai szerepe jelentős, ugyanakkor kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt, ezért mára erőteljesen visszaszorult.
  • A kecskefűz (Salix caprea) leginkább arról ismert, hogy virágzata a húsvéti barka. Fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, és ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Az egyetlen magyarországi fűzfaj, amely többletvíz nélkül él.
  • Az elegáns megjelenésű rezgő nyár (Populus tremula) a hegy- és dombvidékek jellemző pionír fafaja. Fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében.

Addig is gondoljanak sokat az idei Év fájára, ami nem más, mint a sajmeggy (Prunus mahaleb), amely középhegységeink bokorerdeinek vadgyümölcse, amely a jelenlegi túltartott nagyvadállomány miatt visszaszorulóban van. Korábban fáját pipaszárak, sétapálcák és igényesebb faragványok készítésére alkalmazták, termése likőralapanyag – olvasható a verseny honlapján.