Mégse Chilében lesz a nagy decemberi klímacsúcs

2019.10.31. 08:31

Chile mégsem ad otthont sem az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának, sem a COP 25 nemzetközi klímacsúcsnak (az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 25. éves ülésének) az országban zajló zavargások miatt – jelentette be szerdán Sebastián Pinera chilei elnök.

Figyelembe véve a nehéz körülményeket, amelyeket az országunk az elmúlt hetekben tapasztalt, a kormány úgy döntött, hogy nem ad otthont az APEC novemberi és a COP 25 decemberi csúcstalálkozójának

– közölte újságírókkal Pinera a chilei La Moneda palotánál, az elnöki hivatalnál. A kormánynak mindenekelőtt a béke megőrzésével és a tiltakozók megengesztelésére irányuló reformok végrehajtásával kell foglalkoznia – tette hozzá.

A decemberi klímacsúcs jelentőségét az adja, hogy ez hivatott folytatni a szeptemberi New York-i csúcson ígéretek szintjén felpörgetett harcot a klímaváltozás pusztító hatásai ellen. A lemondás hírére az ENSZ közölte, hogy megkezdik az alternatív helyszínek keresését.

A chilei tüntetési hullámot a fővárosi metrójegyek árának emelése váltotta ki. Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt. A dél-amerikai országban több mint egy hete tartanak a tüntetések, amelyek gyakran zavargásokba torkolltak, széles körű pusztításokhoz vezettek, és 20 ember halálát okozták eddig – írja az MTI.

A chilei elnök korábbi bejelentéséhez hűen hétfőn jelentős kormányátalakítást hajtott végre, a múlt héten pedig új "szociális paktumra" szólított fel, ígéretet téve a minimálbér- és nyugdíjemelésre, arra, hogy eláll a tömegközlekedés jegyárainak emelésétől, és rendbe hozza az ország gyengélkedő egészségügyi rendszerét. Az intézkedések azonban nem vetettek véget a tüntetéseknek. Tudósítások szerint 1,2 millióan vonultak utcára pénteken a fővárosban, Santiagóban, hogy gazdasági reformokat követeljenek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek