Edit
15 °C
29 °C

Újabb változatát azonosították a HIV-nek

2019.11.07. 15:57

Egy szerdán publikált tanulmány szerint a HIV egy új változatát fedezte fel egy amerikai kutatócsoport, így 19 év után sikerült a vírus egy új törzsét azonosítani – írja a CNN.

A most felfedezett törzs a HIV-1 faj M csoportjába tartozik, éppen abba, ami a globális járványért is felelős. Ez az első ebbe a csoportba tartozó törzs azóta, hogy 2000-ben megalkották az altípusok azonosítására szolgáló irányelveket, melyek ismerete elsősorban azért fontos, mert így lehet garantálni a vírust kiszűrő tesztek hatékonyságát.

Mary Rodgers, az új törzset bemutató tanulmány társszerzője elmondta, hogy a tesztek elég nagy kihívást jelentenek, mert folyamatosan hatalmas mennyiségű vért kell megvizsgálniuk, hogy bárhol a világban észlelni tudják, ha a vírus felüti a fejét. Anthony Fauci, az allergiákért és fertőző betegségekért felelős amerikai kormányügynökség igazgatója elmondta, hogy a jelenlegi gyógyszerek a most felfedezett törzs ellen is hatékonyak.

Pánikra semmi ok, sőt igazából aggódni se nagyon kell. Ez a törzs elég kevés embert fertőzött meg, egyértelműen egy kívülálló törzsről van szó

– mondta a szakértő.

Ahhoz, hogy hivatalosan is új változatként ismerjék el a törzset, három egymástól elszigetelt esetre volt szükség. Az első két ezzel fertőzött embert 1983-ban és 1990-ben találták meg Kongóban, a harmadik mintát pedig 2001-ben gyűjtötték be, szintén Kongóban. Ez utóbbi ugyanakkor elég kis minta volt, és bár hasonlított a másik kettőre, a tudósok a teljes genomot tesztelni akarták, hogy biztosra mehessenek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az új törzs mennyiben tér el a többitől – ha egyáltalán eltér tőlük –, de a felfedezés így is fontos lehet, ha meg akarjuk szüntetni a HIV-járványt. A WHO adatai alapján jelenleg 36,7 millió HIV-fertőzött él a világon, az ENSZ-hez tartozó UNAIDS pedig azt saccolja, hogy csak 2016-ban durván 1,8 millió ember fertőződött meg.