Buda, Richárd
-2 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Azt hitték, hogy kihalt, de 30 év után most belebámult a kamerába a vietnámi kancsil

000 1M67GF
2019.11.12. 08:34 Módosítva: 2019.11.12. 08:34
Azt gondolták, hogy jó eséllyel már egyetlen példánya sincs, de 30 év csend után besétált egy kamera látóterébe egy vietnámi kancsil.

Az őzre hasonlító, de nagyobb nyúlméretű állat, a világ legkisebb patása a délkelet-ázsiai ország egyik dzsungelében él, illetve mostanában egyre inkább azt hitték, hogy csak élt, az utolsó hivatalos észlelés ugyanis 1990-ben volt. A szakértők azóta azt feltételezték, hogy a vadászat legalábbis a kihalás szélére sodorta az ezüsthátú fajt. A vietnámi kancsil a WWF által legnagyobb figyelemben részesített legveszélyeztetettebbnek fajok között is szerepelt.

An Nguyen vietnámi biológust, a Global Wildlife Conservation állatvédő szervezet munkatársát és a berlini Leibniz Kutatóintézet (Leibniz-IZW) doktoranduszát azonban évek óta foglalkoztatta a gondolat, hogy a vietnámi kancsil talán még mindig ott rejtőzik a vadonban – írja az MTI. A biológus és két kollégája a helyiekkel együttműködve vette számba az elmúlt évek állítólagos észleléseit. A falusiak által adott leírások elég meggyőzőek voltak ahhoz, hogy a szakemberek több mint 30 mozgásérzékelős kamerát helyezzenek ki Vietnám északnyugati dzsungelében.

Az eredmények elképesztőek voltak. Majd kiugrottam a bőrömből, amikor ellenőriztük a kameracsapdákat és megláttuk az ezüstfoltos kancsilt

– idézte fel Nguyen.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy bár viszonylag könnyen sikerült a nyomára bukkanni, ez korántsem jelenti azt, hogy a fajt nem fenyegeti a kihalás. Délkelet-Ázsiában óriási nyomás nehezedik az erdőkre az egyre növekvő népesség és a beruházások miatt, ezért a környezetvédelem terén muszáj előre gondolkodni.

Az ENSZ Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testülete (IPBES) idén májusban kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy akár az egymilliót is elérheti azoknak a fajoknak a száma, amelyek kihalhatnak az emberiség bolygóra gyakorolt hatásai miatt.

(Borítókép: Vietnámi kancsil. Fotó: AFP)