Itt a Prezi Video, az üzleti világ Insta-sztorija

5K8A9729
2019.11.13. 14:00

A Prezi új alapokra helyezi a vizuális történetmesélést a szerdán elinduló Prezi Videóval. Ez a budapesti startup minden tekintetben magyar terméke: az ötlet megszületésétől a létrehozásáig idehaza dolgozott rajta úgy százötven fejlesztő.

A projektbe két éve vágtak bele, akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy valamilyen kiterjesztett valóságra (AR) épülő dologgal kísérleteznek. Nos, ez lett belőle: egy videós bemutató és kommunikációs eszköz, ami a vállalatok és az oktatás világába csempészi be az Instagram-sztorik és a Youtube-videók kulcsfontosságú összetevőjét, az előadó személyét.

A Prezi Video a hétköznapi prezentációkban használt grafikonokat, szövegeket és képeket mellettünk helyezi el a térben, így a felvételeinken drága szoftverek nélkül jelenhetnek meg pluszinformációk. Ez messze nem olyan vad, mint ahogyan a Facebook és az Instagram működik, szó sincs arról, hogy a céges bemutatók ezentúl matricákkal, kutyafülekkel és emojikkal lesznek teleszemetelve. A Prezi Video sokkal inkább azt a letisztult formulát követi, ahogyan a tévés hírműsorokban helyeznek el tartalmakat, feliratokat.

„Akkor működnek jól a prezik, amikor óriási méretben vannak kivetítve, és ott áll előttünk az előadó” – mondta Somlai-Fischer Szabolcs, a Prezi társalapítója. A Prezi Video összefogja ezt a két nézetet, de egyben túlmutat a frontális előadásokon. Azt remélik, hogy a kommunikációban is sokat segít majd, hogy könnyebb lesz egy videóban összefoglalni a mondanivalónkat. „Azt éreztük, hogy sok stressz van a világban, és biztosan nem segít, hogy ezeket Facebook-kommentekben próbáljuk feloldani. A konfliktusokat nehéz chaten vagy emailben megoldani, mert amikor csak elolvasunk egy gondolatot, eltűnnek a gesztusok. Ezért próbáljuk behozni az embert a középpontba. Sokkal kíváncsibb és empatikusabb a néző, ha így kap összetett történeteket” – mondta Somlai-Fischer.

Azon pörögtünk, hogy könnyű legyen.

Legegyszerűbben az online szerkesztővel vághatunk bele a Prezi-videók elkészítésébe, ami kevesebb lehetőséget kínál, mint a Macre és Windowsra kiadott Prezi Video szoftver, de ezen a felületen biztosan nem tévedünk el, és villámgyorsan végzünk, ha tudjuk, mit akarunk bemutatni. Ahogy Somlai-Fischer fogalmazott, garantált a sikerélmény.

Indulásként érdemes kiválasztani egy sablont vagy egy újrahasznosíthatóként közzétett videót. A sablon határozza meg a videó grafikus látványelemeit – vannak például csillagász, művészeti és „elpusztul a Föld” tematikájú grafikák, már amennyiben a tengerben úszó jéghegyről mindenki a jégtakaró olvadására asszociál. Ha megvan a sablon, a következő lépés a tartalmak hozzáadása, ami lehet szöveg és kép. A Prezi tulajdonába került Infogram grafikonjait érdemes átlátszósággal .png formátumban exportálni, és képként bekötni a videóba, akkor igazán dögösek.

A bemutatókban legfeljebb 15 diát használhatunk, mindegyiken legfeljebb egy képet és egy szövegdobozt helyezhetünk el, utóbbiban maximum 100 karakter fér el, hogy láthatók maradjanak a betűk, és a nézőnek legyen ideje végigolvasni.

Ha megvan a körítés, akkor belevághatunk a mondandónk rögzítésébe és a megosztásba. Annyi megkötés van még, hogy a Chrome böngészőben készülő videók legfeljebb 15 percesek lehetnek, míg a szoftverrel készülőknél nincs időkorlát. A szoftverben lehet fejlett szerkesztési módba lépni, amikor szabadabban módosítható a megjelenés.

Az elkészült videó mp4 formátumban lementhető, hogy megoszthassuk a Facebookon, a Youtube-on, a LinkedInen vagy a Twitteren.

Ahogy megszokhattuk a Prezinél, van ingyenes személyes fiók, és van fizetős vállalati is. Változatlanul az a fő különbség, mint a bemutatóknál: a személyes tartalmak nem lehetnek titkosak, egyetlen személyes videó kivételével mind nyilvánosan elérhetővé válik a Prezi oldalán. A céges videókon saját színsémák és arculati elemek is megjelenhetnek, és a felvételek lehetnek titkosak, gyárthatók csak belső használatra. Illetve ezeket hozzá lehet kötni videókonferenciás eszközökhöz, például a Cisco Webexhez és a Zoomhoz, hogy élő közvetítésben adjunk elő, mint amikor személyesen ott vagyunk a tárgyalóban, és a projektor fényében fürdünk.

A Prezi Video appban a közösségi médiás megjelenést, a távmunkás online meetingeket, a céges bemutatókat és az online oktatást emelték ki a felhasználási lehetőségek közül. Naponta egymilliárd oktatóvideót néznek meg online, mondta Somlai-Fischer Szabolcs, ami már elég nagy piacnak mondható. Szerinte a Prezi egyszerűsége nagy előny a profi videóvágó és utómunkázó szoftverekhez képest, amelyek komoly szaktudást igényelnek, ha jól akarjuk csinálni, és nem is olcsók.

A Prezi Videóba bárki könnyen belevághat, pár kattintás az egész, amire tökéletes példa, hogy az egyik holland tesztelő óvónéni képekkel illusztrált mesét adott elő videóban, majd tíz hároméves pöttömmel készített videót, hogy elmeséljék a szülőknek, mit rajzoltak aznap.   • Tippek
  • Biztosítás