Újabb 3,2 milliárd hamis felhasználói fiókot törölt a Facebook

2019.11.13. 22:20

A Facebook 3,2 milliárd hamis felhasználói fiókot törölt idén április és szeptember között - jelentette szerdán a cég a tartalmak szabályozásáról kiadott legfrissebb jelentésében. Ez több mint kétszer annyi, mint amennyit tavaly ilyenkor töröltek a rendszerből. A cég most először azt is nyilvánosságra hozta, hogy hány Instagram oldalt töröltek. Ezek a kamuprofilok és egyszer használatos fiókok egyébként egyre nagyobb gondot okoznak a hamis hírek terjedését elleni küzdelemben.

  • 11,6 millió, gyermekpornográfiával kapcsolatos vagy gyerekek szexuális kihasználását bemutató fiókot töröltek véglegesen a Facebookon és további 754 ezret az Instagramon - csak az idei harmadik negyedévben.
  • A Facebook szintén először közölt részleteket arról, milyen konkrét szövegű bejegyzéseket töröltek: például nagyjából 2,5 millió olyat, melyek öngyilkosságra vagy öncsonkításra buzdítottak (845 000-et az Instagramról).

Mindezt, jegyzi meg a BBC, azt követően, hogy egy Molly Russell nevű 14 éves lány 2017-es öngyilkosságát követően a szülei részben az Instagramot tették felelőssé a tragédiáért.

  • Az év eleje óta összesen 5,4 milliárd olyan fiókot töröltek, amelyben hamis vagy abuzív tartalmat észleltek. Ez az adat egy évvel korábban 2,1 milliárd volt.
  • Töröltek 4,4 millió, drogkereskedelemmel és -terjesztéssel foglalkozó bejegyzést a Facebookról, 1,5 milliót az Instagramról.
  • Eltávolítottak 2,3 millió Facebook- és 58 600 Instagram-bejegyzést, mely propagálta a fegyverhasználatot.
  • Az Instagramról 133 000 terrorizmussal összefüggő bejegyzést töröltek, ezeknek 99%-a az al-Kaidához köthető.

A Facebook közleményében az is szerepel, hogy a cég már nagy arányban "proaktív", azaz automatikus felismerő eszközöket használ a hamis felhasználói fiókok elleni küzdelemben.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport