Kiállítják a 2015-ben partra vetődött kék bálna csontvázát

2019.11.25. 15:00

Három év után felszínre hozták a tudományos célból Oregon partjainál a tengerbe süllyesztett kék bálna (Balaenoptera musculus) csontjait. Az Oregoni Állami Egyetem kutatóinak közlése szerint a tervek szerint a csontokat összeillesztik, tanulmányozzák, majd kiállítják.

Az elhullott bálnát 2015-ben mosta partra a víz az oregoni Golf Beachen. Kivételesen ritka esemény, hogy érintetlen kékbálna-tetem kerüljön partra. Az egyetlen dokumentált eset is több mint 200 éve történt a mai Cannon Beach területén – mondta Bruce Mate, az egyetem tengeriállat-kutató intézetének tudósa.

Fotó: Oregon State University

A kék bálnák a legnagyobb állatok, amelyek valaha éltek a Földön, nagyobbak, mint a legnagyobb dinoszaurusz. Minden évben vannak a partoktól távoli vizekben kék bálnák. Amikor ezek az alapvetően mélytengeri állatok elpusztulnak, általában lesüllyednek a tengerfenékre, nem sodródnak partra

– mondta Mate.

A kutatók a különleges bálnatetemről 58 tonna húst távolítottak el, majd a csontokat egy hálóban, súlyokkal lehúzva és egy merülőcsapat segítségével elhelyezték a Newport közeli területen, hogy a víz alatti dögevő halak tisztára csipkedjék őket. Amikor a szakértők eltávolították a húst a csontokról, az állat fejének oldalán szétrobbant erekből származó zúzódás nyomát látták. Ebből arra lehet következtetni, hogy az állat élt, amikor elüthette egy nagy hajó, és abba halt bele.

A hajóval való ütközés csak a végső csapást jelentette, mivel az állat már rossz egészségi állapotú volt. A szakértők véleménye szerint a hím bálna megközelítőleg három éve alultáplált volt.

Az elmúlt héten mind a 365 csontot felszínre hozták, köztük az 5,5 méteres állkapocscsontokat és egy 2900 kilogrammos koponyát – áll az egyetem közleményében.

Fotó: Oregon State University

A csontokat a közeli raktárba szállítják, ahol helyi önkéntesek segítségével el fogják távolítani róluk az olajat és zsírokat. A hatalmas állati csontváz megtisztítása és összeállítása a szakértő szerint nagyjából egy évig fog tartani. Mate szerint nagyon sok munkába kerül megtisztítani mindent. Nagyon fontos ugyanis eltávolítani az olajat, hogy megakadályozzák a csontok avasodását.

Fotó: Oregon State University

Ha összeállították, a csontvázat a newporti Hatfield Tengeri Kutatóközpont új, még építés alatt álló új épületében fogják kiállítani.

(MTI/AP)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.