2021-ben kezdik meg a leolvadt fukusimai fűtőanyag eltávolítását

Screen Shot 2019-12-02 at 11.15.32 AM.png
2019.12.02. 12:02

2021-ben látnak hozzá a megolvadt fűtőelemek eltávolításához a Fukusima Daiicsi (Fukusima I) atomerőműből – derült ki a japán kormány hétfői közleményéből. A munkálatok a kormány közép- és hosszú távú menetrendje szerint az erőmű kettes számú reaktorában kezdődnek és tíz évig tartanak. A terv szerint emellett 2031-ig be kell fejezni az erőmű hat reaktorának pihentető medencéiben maradt 4741 fűtőelem eltávolítását is.

Ez az első alkalom, hogy külön határidőt határoztak meg a munkálatok elvégzésére. A már ötödször átdolgozott menetrendben 30-40 évre becsülik a 2011. március 11-én a földrengésben és az azt követő szökőárban megrongálódott reaktorok leszerelését, az erőmű felszámolását.

A természeti katasztrófa idején az erőmű 1-es, 2-es és 3-as reaktorai üzemeltek, a 4-es, 5-ös és 6-os blokkok karbantartás miatt álltak. A földrengést még ki is bírták, de az azt követő cunami tönkretette az erőmű hűtőberendezéseit, így a hűtés kiesése miatt a működő reaktorokban teljes zónaolvadás történt: a belsejükben lévő felhevült fűtőanyag leolvadt, átégette a nyomástartó reaktoredény falát, és összegyűlt az úgynevezett elsődleges konténment aljában.

A konténment az az acél és vasbeton szerkezet, amely az atomreaktorban a reaktortartályt veszi körül. A három reaktor közül, ahol magolvadás történt, az 1-esben és 3-asban hidrogénrobbanás is volt. A becslések szerint a sugárzás szintje a 2-es reaktor konténment tartályánál alacsonyabb, mint a többinél, ezért kezdik itt a munkát.

A korábbi tervek szerint 2019 márciusáig kellett volna elvégezni a megsérült fűtőelemek eltávolítását a reaktorból, de az átdolgozott terv értelmében ezt a munkálatot 2021 előtt kezdenék el, és 2031-ig végeznék el.

Az elhasznált fűtőelemek eltávolítása már megkezdődött egyes reaktorokban. Le kell őket hűteni, hogy elkerüljék az olvadásukat. A fűtőelemeket, köztük a fel nem használtakat is, közös pihentető medencékben tárolják, azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a további sorsuk, erről még nem született döntés.

(MTI/kyodo/dpa)  • Tippek
  • Lakáshitel