Mihály
3 °C
17 °C

Az elmúlt 120 év legszárazabb tavasza az idei Ausztráliában

2019.12.02. 17:19 Módosítva: 2019.12.02. 18:24

Az elmúlt 120 év legszárazabb tavasza az idei Ausztráliában, írja az MTI.

Az ausztrál meteorológiai intézet (BoM) szerint az ország nagy részén átlag alatti mennyiségű eső esett, és az időjárás-megfigyelő állomások közül több a valaha regisztrált legszárazabb tavaszra utaló értékeket mért.

A 2019-es tavasz egyben Ausztrália ötödik legmelegebb tavasza is: a legmagasabb hőmérsékletet, 47,1 Celsius-fokot november közepén mérték Nyugat-Ausztráliában.

Az Ausztrália keleti részén tapasztalt, átlagostól eltérő, kis mennyiségű esőnek jelentős hatása van a közösségekre és a környezetre – közölte a BoM.

A rekordmagas hőmérsékletek és a szárazság különösen súlyosan érintett számos vidéki farmot, ahol a víztartalékok szinte teljesen elfogytak, így szigorúan korlátozni kellett a vízfogyasztást.

Sydney vízkészlete 50 százalék alá esett az év első felében, és várhatóan 40 százalék alá esik vissza 2020 elején. 2019-ben számtalan erdő- és bozóttűz alakult ki.

„A szélsőségesen száraz körülmények és a jóval az átlag feletti hőmérsékletek miatt megnőtt az erdőtüzek száma Új-Dél-Walesben és Queenslandben tavasszal” – emlékeztetett a BoM.

Szeptember eleje óta mindkét államban több, nagy pusztítást okozó tűz ütött ki, melyek emberéletet is követeltek.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.