Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Megtalálták a pórul járt indiai holdszonda darabjait

2019.12.03. 13:15

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megtalálta a helyet, ahol a szeptemberben a Holdnak csapódott indiai szonda, a Csandraján-2 leszállóegységének törmelékei hevernek. A NASA kiadott egy felvételt, amelyen látható a Vikram becsapódásának helye és az a terület, ahol a törmelékek szétszóródtak.

A törmelékek helyét egy indiai mérnök segített meghatározni. Sanmuga Szubramanian egy NASA-fotót elemzett, és a fő becsapódási területtől nagyjából 750 méterre északnyugatra vette észre az első maradványokat. "Több napi munkával találtam meg a talajt érés helyét. Ezután összehasonlítottam a Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda képeivel, melyeket az adott helyről az elmúlt kilenc évben készített, és hívtam a NASA-t" – magyarázta Szubramanian.

A 33 éves mérnök a Twitteren jelentette be a felfedezést október 3-án, ezt követően a NASA további vizsgálatokat végzett a területen, majd hivatalosan is közzétette a hírt. A hivatal közölte, hogy miután megkapták Szubramanian eredményeit, csapatuk a becsapódás előtt és után készült képek alapján megerősítette a felfedezést.

A Csandraján-2 leszállóegységének, a Vikramnak szeptember 7-én, több mint egy hónappal indulása után kellett volna fékezőrakétáival puhán Holdat érnie. Csupán percekkel azelőtt, hogy talajt ért volna a Hold eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén, elveszítették vele a kommunikációs kapcsolatot.

A kapcsolat megszűnte után a Vikram "kemény leszállást" hajtott végre a déli sarktól 600 kilométerre. Sokáig abban bíztak, hogy a kemény landolás ellenére lehetnek működőképes állapotban maradt részei a holdszondának, és valamikor esetleg rádiókapcsolatba is lehet lépni vele. Ezeket a reményeket oszlatták szét végleg a mostani felvételek, amik alapján bizonyos, hogy a Vikram nagy erővel csapódott a felszínhez és rengeteg apró darabra hullott szét.

A Vikramnak a felszínre kellett volna helyeznie egy víz nyomait kutató robotot. Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely megveti a lábát a Holdon. Ez volt az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban. (MTI/AP/Spaceflight Now/NASA)