Megszületett a világ első babája, akivel mindkét anyukája várandós volt

2019.12.05. 10:22

Azonos nemű (házas)párok gyakran élnek a mesterséges megtermékenyítés lehetőségével, ha szeretnének közös gyermeket, de mostanáig nem volt példa olyasmire, ami egy brit párral történt. Jasmine és Donna Francis-Smith-nek két hónappal ezelőtt fiuk született, és a kis Otis fogantatása és kihordása példa nélküli módon történt, írja az Independent:

Otisszal ugyanis mindkét édesanyja terhes volt,

még ha nem is egyforma ideig (amire biológiai lehetőség az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem is nagyon van).

A svájci Anecova nevű cég "megosztott anyaság" nevű mesterséges megtermékenyítési procedúrájának köszönhetően Jasmine és Donna Francis-Smith a világon elsőként lehetnek mindketten biológiai szülői fiuknak.

A londoni Nők Klinikáján végrehajtott eljárás méhen belüli megtermékenyítéssel kezdődött: Donna Francis-Smith-től petesejteket vettek, majd azokat speciális kapszulákba téve visszahelyezték a nő méhébe és ott történt az in vivo megtermékenyítés (IVF). A megtermékenyített petesejteket 18 órán át hordozta méhében Donna, majd az orvosok átültették azokat Jasmine méhébe.

Otis és szülei
Otis és szülei
Fotó: Anecova

Az eljárás után a beültetett petesejtek egyike meg is fogant – ami elég nagy szerencse, ugyanis az IVF eljárások negyede szokott sikerrel járni. Jasmine Francis-Smith végül gond nélkül kihordta és meg is szülte Donnával közös fiukat. "Érzelmileg mindenképp közelebb hozott bennünk mindez" – mondta Donna Francis-Smith, Otis – fogalmazzunk így: – egyes számú anyukája.  • Hírek
  • Megtakarítás