Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Sajnos nagyrészt bejöttek a pesszimista klímamodellek

5533
2019.12.06. 11:53

Pontosnak bizonyultak a korábbi számítógépes klímaszimulációk előrejelzései, adataik "megkülönböztethetetlenek attól, ami később bekövetkezett" - mutatták ki a Kaliforniai Egyetem kutatói. A Zeke Hausfather vezette kutatócsoport 1970 és 2007 között készült 17 számítógépes modellt vizsgált, amelyek egyebek között azt vizsgáltálk, hogy miként hatnak az üvegházhatású gázok a globális hőmérsékletekre, és azt találta, hogy jól jelezték előre a változásokat.

"Mindent összevéve modelljeink jók voltak kicsiny plusz, mínusz eltéréssel. A kissé pontatlannak bizonyult előrejelzés a meleg oldalon volt" - magyarázta Hausfather. "A 17-ből 10 számítógépes szimuláció eredménye nagyon közel volt azokhoz a hőmérsékletekhez, amelyek aztán bekövetkeztek" - tette hozzá a Geophysical Research Letters című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Néhányszor a tudósok rosszul jelezték előre a szénszennyezés növekedést, több üvegházhatású gáz légkörbe kerülését vetítették előre, mint amennyi bekövetkezett. "És ha rosszul ítélték meg az üvegházhatású gázok mennyiségét, akkor a hőmérsékleti előrejelzéseik is rosszak voltak" - magyarázta Hausfather.

Ha eltekintettek az emisszió tényezőtől, akkor a 17 számítógépes modellből 14 pontosan vetítette előre a jövőbeni hőmérsékletek alakulását. Az egyik legkorábbi számítógépes modell, amelyet 1970-ben készítettek 91 százalékos pontosságú volt. "Ez azért is érdekes eredmény, mert abban az időben a klímaváltozás még nem volt érezhető az éves hőmérsékleti feljegyzésekben oly módon, ahogyan manapság" - mondta a kutató.

Mindebben az a legrosszabb hír, hogy a ha korábbi számítógépes modellek ennyire pontosak voltak, akkor a mostani modellek még inkább riasztó képet festenek az előttünk álló jövőről, hívja fel a figyelmet a Qubit.

A tanulmány közreadását a kutatók szándékosan időzítették a Madridban hétfő óta zajló ENSZ-klímakonferenciához, amelyen a világ 196 országa képviselteti magát. A résztvevők megvitatják miként fokozhatják hozzájárulásukat a 2015-ös párizsi klímaegyezményben vállalt célkitűzések eléréséhez a klímaváltozás elleni küzdelemben. (MTI/European Scientist)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.