Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Megérkezett a SpaceX teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomásra

2019.12.08. 16:42

A csütörtöki elstartolás után vasárnap a rakományával együtt megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX Dragon nevű, pilóta nélküli teherszállító űrhajója. A Dragont egy robotkar segítette a dokkolásban három nappal azután, hogy útnak indult az amerikai légierő floridai, Cape Canaveral-i támaszpontjáról, írja az MTI.

SpaceX Dragon az Atlanti-óceán fölött
SpaceX Dragon az Atlanti-óceán fölött
Fotó: NASA

A Dragon három tonnás szállítmánya változatos fajtájú fonalférgeket, génmódosított szuperegereket és egy empatikus robotot is tartalmazott. A körülbelül 120 ezer fonalféreg egy mezőgazdasági tanulmányhoz kell, míg a 32 hagyományos és a 8 szuperegér egy tudományos kísérlet része. A módosított génállománnyal rendelkező szuperegerek izomtömege kétszerese a hagyományos egerekének.

Az űrkapszula egy nagyméretű, kerek, mesterséges intelligenciával bíró robotfejet is szállított, amely képes az űrhajósok érzelmeinek érzékelésére. A Cimon nevű robot elődjét tavaly tesztelték az űrállomáson. A NASA karácsonyi ajándékokat is küldött a hatfős legénységnek. A SpaceX 19-szer fuvarozta a NASA rakományát a Nemzetközi Űrállomásra az elmúlt hét évben.

Minden egyes alkalommal, amikor új járművet üdvözölhetünk a fedélzeten, vele együtt mindazoknak a lelkéből is átveszünk egy darabot, akik hozzájárultak a projekthez

- mondta az űrállomást vezető Luca Parmitan. Az asztronauták hétfőre is rakományt várnak, amelyet Oroszország indított útnak Kazahsztánból még pénteken.

Az elstartolás napján az Index is beszámolt róla, hogy a CRS-19 elnevezésű kereskedelmi küldetés több mint 2550 kilogramm szállítmányt visz az ISS-re, az űrhajósok számára nélkülözhetetlen ellátmány (ivóvíz, élelem stb.) mellett pedig 952 kilogrammnyi tudományos célú felszerelés – köztük egy magyar vonatkozású kísérleti berendezés is – utazik a Dragon rakterében.