A gyógygombás, c-peptides Varga Gábor előadást tarthatott a Semmelweis Egyetemen

2019.12.12. 15:39 Módosítva: 2019.12.13. 09:39

Néhány napja írtunk arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal által többszörösen elmarasztalt, gyógygombákkal bizniszelő Varga Gábor, akinek semmilyen egészségügyi végzettsége sincs, mostanában egy teljesen új terméket, az úgynevezett c-peptidet árulja a sokszor gyógyíthatatlan neurológiai betegségekben szenvedő, illetve például az autizmussal élő felnőtteknek és a beteg gyerekek szüleinek. A terméket kozmetikai bőrápoló sprayként forgalmazzák, és millilitere több mint 1200 forintba kerül. Hatásosságát – mondanunk sem kell – az égvilágon semmi sem bizonyítja.

A cikk december 6-án jelent meg, így öt napjuk lett volna a Semmelweis Egyetem illetékes munkatársainak arra, hogy átgondolják: vajon tényleg jó ötlet-e egy bizonyítatlan hatásosságú készítményekkel kétségbeesett beteg embereket lehúzó vállalkozót meghívni, hogy a Lyme-kórról tartson előadást. Bár ha rákerestek volna Varga Gábor nevére, a legutóbbi cikk nélkül is találhattak volna elbizonytalanodásra okot adó információkat. Az is érthetetlen, hogy a Lyme-kórral kapcsolatban egyáltalán hogy merült fel ő mint szakértő. 

A betegségállapot hatásának semlegesítése

Minthogy e cikk megszületett, talán kitalálták már, hogy az egyetemen nem gondolták meg magukat. Varga Gábor a Facebook-oldalán kérkedik azzal, hogy tegnapra meghívták, hogy tartson előadást a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet és Fejlődéstani Intézetében, A Lyme borreliosis anatómiája és patológiája című kurzuson. Az előadásának ez volt a címe: "A tartós betegségállapot hatásának semlegesítése. Alternatív orvosi lehetőségek." Valamint hozzátette, hogy az intézet könyvtárában tartott előadásra külső érdeklődőket is vár.

Frissítés: a cikk megjelenése után, hogy, hogy nem, eltűnt az eredeti bejegyzés a Facebookról. Pedig hát, ugye, ami egyszer az interneten volt, az ott is marad. Íme a képernyőmentés:

varga-sote3.png
Fotó: Facebook

Hogy mit jelent az, hogy a betegségállapot hatásának semlegesítése? Nem tudjuk. Mindenesetre úgy tűnik, a vállalkozó a Lyme-kórhoz is ért – bár, miért pont ehhez ne értene? És nem hazudott (legalábbis az előadás megtörténtéről), az őt meghívó L. Kiss Anna egyetemi tanár kérdésünkre megerősítette a meghívás és az előadás tényét. Ezt írta kérdésünkre a professzor:

Igen, Varga Gábor valóban tartott egy előadást a "Lyme borreliosis anatómiája és patológiája" c. elektív kurzus keretében, amelyre ajánlás alapján én hívtam meg, tekintettel arra, hogy a kurzus az én nevem alatt van meghirdetve. Miután az immunrendszer fontos szerepet kap a kór kialakulásában és leküzdésében, a program végén (ajánlásra) Varga Gábor úgy került a képbe, hogy hogyan lehet az immunrendszert támogatni, erősíteni.

L. Kiss Anna kifejtette, hogy a közönség szkeptikusan állt a vállalkozó által elmondottakhoz: “Varga Gábor előadásában valóban beszélt a pro-inzulin c-ről is. Mondandóját azonban a hallgatóság meglehetős fenntartásokkal hallgatta,

amit persze udvariassági okokból nem nyilvánítottunk ki.

Én magam is tettem fel néhány tudományos kérdést, nevezetesen: honnan származik a pro-inzulin c? Milyen tisztaságú? Milyen mechanizmussal fejti ki a hatását? (Erre azt a választ kaptam: még nem ismert)” – írta.

Minderre és egy sor további kérdésre sem kaptak pontos válaszokat, csak annyit, hogy mindezek nem ismertek, vizsgálják őket.

A modern orvostudomány lényege és a sötétség repedező fala

Azt gondolom, hogy nem kell elítélni egy tanfolyamot, pláne nem egy Intézetet vagy egyetemet, ha kíváncsi az "ellenség", az "ellenfél" véleményére, nem gondolom, hogy baj, ha tudjuk, hogy azok, akik nincsenek benne a tudományos kutatás mindennapjában, milyen irányban keresgélnek, vizsgálódnak, illetve milyen tanokat hirdetnek

– folytatta L. Kiss Anna.

Majd ezt írta: "Egyszerűbb az álláspontjukat úgy megcáfolni, ha pontosan tudjuk, hogy milyen irányba induljunk el, hogy bebizonyítsuk, igazuk van, vagy sem. Azt gondolom, hogy a modern orvostudomány lényege, hogy megismeri, bizonyítja vagy cáfolja a különböző elméleteket, és erre készíti fel a jövő nemzedék orvosait. Varga Gábor meghallgatása mindössze ezt a célt szolgálta."

Nem vagyunk biztosak abban, hogy a laikus betegek is így értékelik a meghívás tényét, illetve Varga Gábor ebben a kontextusban fogja tálalni az előadást rajongóinak. A bejegyzése alatt máris megjelentek azok a (természetesen ellenőrizhetetlen szerzőktől érkezett) hozzászólások, amelyek az ország vezető orvosegyetemén tartott előadást, függetlenül annak tartalmától és fogadtatásától, a módszer igazolásaként tüntetik föl.

Efféléket írnak: “a Semmelweis Egyetem fontosnak tartja az előadását”; “örülök, hogy ilyen neves tudósokkal volt alkalma értekezni a Varga peptidről, és hogy nem csak támadják végre”; "Nahát, most nem gond, hogy nincs orvosi végzettséged?!"

Repedezik a sötétség fala, nagyon jó!

Az egyetem vizsgálódik

A meghívók nem feltétlenül gondolták át megfelelően, hogy a vállalkozó mire fogja felhasználni a lehetőséget, és hogyan fogja az egyetem nevével reklámozni az üzletét. Bármi is volt a szándékuk, akaratlanul is hozzájárultak a kiszolgáltatott emberek megtévesztéséhez, és nem tettek jót a bizonyítékokon alapuló orvoslásnak.

A meghívásról, illetve Varga Gábor tevékenységéről megkérdeztük az egyetem kommunikációs osztályát is. Az Egyetem ugyancsak megerősítette az előadás tényét, és leírták, hogy a kurzus a Lyme-kórról szólt. De a meghívás indokára, illetve a Varga Gábor által terjesztett tanok megalapozottságára vonatkozó, illetve személyével kapcsolatos kérdéseinkre nem válaszoltak. Ezt írták:

A Semmelweis Egyetemen minden, kurzus meghirdetésére feljogosított oktatójának – bizonyos véleményezési és minőségbiztosítási feltételek betartása mellett – joga és lehetősége van saját kurzusára vendégelőadót meghívni. A tematika összeállításánál az oktató felelőssége, hogy a meghívott előadó szakmailag felkészült legyen, és rendelkezzen az előadás megtartásához szükséges szakirányú képzettséggel. Az egyetem oktatási rektorhelyettese felkérte az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet vezetőjét, hogy vizsgálja meg az adott kurzus keretében meghívott előadók felkérésének körülményeit.  • Hírek
  • Hírek