Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Nem hozott áttörést a madridi klímacsúcs

2019-12-15T131920Z 524968222 RC2PVD9GR4A2 RTRMADP 3 CLIMATE-CHAN
2019.12.15. 15:38

Nem hozott látványos eredményt és összefogást a vasárnap lezárult COP25 klímakonferencia. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmények ülésén a kulcsfontosságú kérdésekről elhalasztották a döntéseket. 

Lényegében csak arról egyeztek meg, hogy lassan ideje lenne megegyezni valamiről. 

Úgy ítélték meg, hogy erre remek alkalom lehet majd az egy év múlva kezdődő glasgowi csúcstalálkozó, ahol sokkal konkrétabb tervekkel állhatnak elő a tagállamok arra vonatkozóan, hogy milyen intézkedéseket hoznak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésének érdekében. 

A France 24 beszámolója szerint a konferencia záróeseményén Carolina Schmidt, a COP25 vezetője azt mondta, hogy a világ lakossága szeretné ha gyorsabban és hatékonyabban lépnének fel a klímaváltozás kérdéskörében.  A klímacsúcson abban egyetértettek, hogy például 2019 szélsőséges időjárási eseményei, halálos áldozatokat követelő viharok vagy az erdőtüzek miatt egyre jobban szorítja az idő az országokat, abban viszont nincs ekkora konszenzus, hogy egyes országoknak milyen intézkedéseket kellene hoznia, hogy a Párizsi Egyezményt be tudják tartani. 

Kína és India már jelezte, hogy nem tartják szükségesnek a 2030-ig tartó kibocsájtásukra vonatkozó terveik felülvizsgálatát, ahogyan az Amerikai Egyesült Államok sem igyekszik jelentősen mérsékelni a károsanyag-kibocsájtást, de Brazília és Ausztrália hozzáállását is bírálták a résztvevők. 

(Borítókép: Carolina Schmidt, a COP25 vezetője 2019. december 15-én. Fotó: Nacho Doce / Reuters)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.