Reptereken és pályaudvarokon is sikerült átverni az arcfelismerő szoftvereket

2019.12.16. 14:21

3D-nyomtatott maszkkal, de még egy fényképpel is sikerült átvernie a Kneron AI fejlesztő cégnek több arcfelismerő szoftvert – írja a Fortune. Az arcfelismerést egyre több helyen használják megfigyelésre, vagy éppen biztonságos belépéshez. Főleg Kínában terjedt el, ahol még bolti fizetést is jóvá lehet hagyni az arcunkkal.

A Kneron AI maszkjával fizetni tudtak boltokban AliPay-en és WeChaten keresztül is, az amszterdami Schiphol reptéren pedig egy fényképpel verték át az automata beengedő rendszert. Kínában, ahol még az utazásért is lehet arccal fizetni vonatoztak a maszkkal.

Üröm az örömben, hogy minden kísérletüket előre leegyeztették az illetékesekkel, és engedéllyel, felügyelet alatt teszteltek. Sajnos nem gerilla akciókról van szó.

Nem ez az első eset, hogy hibát találtak a technológiában: augusztusban egy ilyen rendszer 26 kaliforniai politikust ismert félre, az angol rendőrségi arcfelismerőről pedig kiderült, hogy 81 százalékos hibaaránnyal üzemel.

Az iPhone X-et is megpróbálták feltörni a maszkkal és képekkel, sikertelenül. Az egész jelenség azért ijesztő, mert egy jó maszkkal, és hibás morális iránytűvel rengeteg pénzt lehetne lenyúlni gazdag emberektől, de akár a terroristák is könnyen kihasználhatják a biztonsági rést.

Albert Liu, a Kneron vezérigazgatója szerint ez az egész azért bosszantó, mert már létezik a technológia, amivel befoltozhatnák ezeket a biztonsági réseket, de vállalatok inkább spórolnak, ami a biztonság rovására megy.  • Tippek
  • Hírek