Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Hároméves korban vizsgáztatják majd először a gyerekeket

2019.12.16. 09:38 Módosítva: 2019.12.16. 09:57

Kétszer, három- és ötéves korban mérik fel a gyermekek képességeit, hogy kiderüljön, ki alkalmas az iskolakezdésre – írja az MTI.

Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója az M1-en azt mondta, hogy a hároméves korban elvégzett vizsgálat során a legnagyobb hangsúly a nyelvi készségeken van, míg ötéves korban főként azokat a képességeket mérik fel, amelyek az írás-olvasáshoz, illetve a számoláshoz szükségesek. Ugyanakkor fontos az is, hogy a gyermek képes-e fenntartani a figyelmét, mert ha nem, akkor valószínűleg kudarcélmény érné az iskolában.

Az Emmi közleménye szerint a kormány az Oktatási Hivatalt jelölte ki az iskolaérettségi felmentések elbírálására, míg a hároméves korban esedékes óvodába járás ellenőrzését a kormányhivatalok végzik. A felmentést érintő változások a 6. életévét betöltött, azaz tankötelessé vált gyermekek azon részét érinthetik, akiknél a szülők további egy évvel szeretnék meghosszabbítani az óvodáztatást.

A visszaélések és az indokolatlan felmentések elkerülése érdekében a szülőknek ezután az Oktatási Hivatal online felületén kell majd kezdeményezni a felmentést. A kérelmeket 2020. január 31-ig lehet beadni.