11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

A Herkules csillagképben mostantól Hunor csillag és Magor bolygó is van

2019.12.17. 16:05

Hunor nevű csillaggal és Magor elnevezésű bolygóval gazdagodott a Herkules csillagkép, miután egy magyar felfedezésű exobolygó és csillaga hivatalosan is magyar nevet kapott a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) századik születésnapja alkalmából – írja az MTI.

Az IAU a centenárium alkalmából minden országnak lehetőséget nyújtott arra, hogy a nagyközönség javaslatokat tehessen egy csillag, valamint egy körülötte keringő bolygó nevére.  Magyarországnak egy olyan exobolygó és csillaga jutott, amelyet Bakos Gáspár a HatNET (Hungarian-made Automated Telescope Network) automata távcsőrendszerrel fedezett fel 2007-ben.

  • Az eddig HAT-P-2b-ként azonosított óriásbolygó, ami nyolcszor nagyobb tömegű, mint a Jupiter mostantól a Magor nevet viseli.
  • A bolygó alig hat nap alatt kerüli meg a HD 147506 jelű központi csillagot, ami mostantól Hunor néven fut.

A rendszer a Magyarországról is látható Herkules csillagképben található.A két égitest nevére az IAU szabályai szerint először online lehetett javaslatot tenni 2019 nyarán, majd a három hónap alatt beérkezett közel 150, a követelményeknek megfelelő javaslat közül egy ötfős szakértői bizottság választotta ki a végső két nevet.

Az exobolygók olyan Naprendszeren kívüli bolygók, amelyek más csillagok körül keletkeztek és többségük ma is ott kering. Jellemzőik megismerésével jobban megérhetjük a bolygókeletkezés folyamatát. A Földön kívüli élet lehetőségének vizsgálatában is fontos szerepet játszanak. Napjainkra kiderült, hogy szinte minden csillag körül keringenek bolygók, általában több is, és ezek a Naprendszerben láthatónál nagyobb változatosságot mutatnak, de sok lehet közöttük a Földhöz többé-kevésbé hasonló égitest is.  • Hírek
  • Bankszámla