A magyarok több mint fele nem beszél semmilyen idegen nyelvet

2019.12.18. 13:41 Módosítva: 2019.12.18. 14:02

A magyarok több mint fele nem beszél semmilyen idegen nyelvet, amivel a britek és a románok mögött Magyarországon él arányaiban a harmadik legtöbb olyan ember Európában, aki csak az anyanyelvén tudja kifejezni magát – derült ki a theknowledgeacademy.com friss elemzéséből.

A lap azt követően vizsgálta meg az idegen nyelvek ismeretét a kontinensen, hogy pár nappal ezelőtt megjelent egy cikk, amelyben az Egyesült Királyság nyelvoktatásának krízise mellett arról is szó esett, hogy a briteknél a legrosszabb a helyzet az idegen nyelvek ismeretének terén.

Az elemzésben a 28 EU-s tagországot hasonlították össze az Eurostat legfrissebb adatai alapján, így kiderült, hogy valóban a briteknél a legrosszabb a helyzet: 65,4 százalékuk ismerte be, hogy az angolon kívül semmilyen más nyelven nem beszél.

Náluk persze még magyarázható azzal a dolog, hogy nem is nagyon van szükségük erre, hiszen az anyanyelvüket a világ bármelyik részén megértik,

  • a 64,2 százalékkal a második helyen álló Romániát,
  • az 57,6 százalékkal harmadik Magyarországot,
  • vagy az 50,5 százalékkal negyedik Bulgáriát azonban ezzel nehezen lehetne felmenteni.

A legjobb helyzetben a svédek vannak, náluk a lakosságnak 96,6 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet. Őket szorosan követi három másik északi ország, Dánia, Lettország és Litvánia. A legjobb hatba Finnország mellett még Luxemburg fért be.  • Hírek
  • Árfolyam