Ferenc
10 °C
29 °C

267 millió felhasználó adatai szivárogtak ki a Facebooktól

2019.12.20. 08:57

Egyenesen a Facebooktól származó, teljesen nyilvános adatbázisra bukkant egy kiberbiztonsági szakértő, melyben 267 millió felhasználó adatai, köztük nevek és telefonszámok voltak hetekig elérhetőek bárki számára – írja a Forbes.

Ugyan ezek az adatok sok felhasználó esetében egyébként is publikusak, az incidens mégis aggasztónak tűnik – egyrészt mert tudni lehet, hogy biztos forrásból származnak, másrészt pedig mert egy ilyen gyűjtemény birtokában a csalók sokkal könnyebben tudnak nagyszabású átverős kampányokba kezdeni.

Az adatbázisra rábukkanó Bob Diachenko elmondta, az adatok vélhetően egy alkalmazásprogramozási interfészen (API) keresztül szivároghattak ki, ami éppen az ilyen adatokhoz nyújt hozzáférést a különféle alkalmazások fejlesztőinek. Diachenko úgy véli, hogy az adatbázis egykor védett lehetett, de egy ponton valamiért nyilvánossá vált. Nagyjából két hétig így is maradt, ez idő alatt pedig bőven volt ideje a hackereknek másolatokat készíteni róla.

A Facebooknak az elmúlt időszakban nem ez az első ilyen botlása: novemberben adatkereskedő cégek szervereiről szivárogtak ki 1,2 milliárd felhasználó személyes adatai, áprilisban pedig nyilvános szervereken találták meg 540 millió fiók adatait, és hát természetesen a Cambridge Analytica-botrányt sem szabad elfelejteni.