Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Nem tiktokozhatnak az amerikai haditengerészek

4765269
2019.12.21. 15:55 Módosítva: 2019.12.21. 17:15

Biztonsági fenyegetésnek tartja, ezért az amerikai haditengerészet betiltotta a kormányzat által adott mobiltelefonokon a TikTokot, írja a Reuters

Azok a katonák, akik a kormánytól kapott mobiltelefonjaikról nem távolítják el a rövid videók megosztására létrehozott, népszerű kínai alkalmazást, a készülékeken keresztül nem férhetnek hozzá a haditengerészet intranet szolgáltatásához.

A haditengerészet arról nem számolt be, hogy milyen veszélyeket jelent az applikáció, és egyelőre a TikTok sem kommentálta a hírt.

Az Egyesült Államok kormánya korábban nemzetbiztonsági vizsgálatot rendelt el a kínai Beijing ByteDance Technology tulajdonszerzésével kapcsolatban az Musical.ly nevű amerikai applikációban. Az 1 milliárd dolláros akvizíció ugyan már két éve történt, de most lett gyanús, hogy a kínai cég esetleg cenzúrázhatja a politikailag érzékeny tartalmakat a felületen, illetve problémák lehetnek a személyes adatok tárolásával is.

A TikTok (ez lett a Musical.ly új neve) egyébként azt állítja, a kínai államnak semmiféle ráhatása nincs arra, milyen tartalom jelenhet meg az applikációban, de Mark Rubio amerikai szenátor gyanúsnak találja, hogy például a hongkongi tüntetések – amelyek heteken keresztül vezető hírként jelentek meg a világsajtóban – alig bukkantak fel a TikTok felületén. Mark Zuckerberg Facebook-vezér is kritizálta az appot, szerinte felmerül annak lehetősége, hogy cenzúrázzák a tartalmakat.

A TikTok nemrég azzal került be a hírekbe, hogy terrorista propaganda terjedt a felületén. A Quartz pedig azt feszegette pénteken megjelent elemzésében, hogy a TikTok lehet a következő olyan platform, amelyen nagy sebességgel terjedhetnek különféle álhírek.

A TikTok kiugróan népszerű a tinédzserek körében világszerte (a magyar felhasználók  találkozóján az Index is járt), ez alól nem kivétel az USA sem, a havi 26,5 millió aktív felhasználó 60 százaléka amerikai, 16-24 éves fiatal. Miközben a TikTok egyre népszerűbb lett az országban, a politikai feszültség is eszkalálódott Washington és Peking között. (Reuters/HVG)

(Borítókép: Petty Officer 3rd Class Lisa Ree/U.S. Navy)