Már a kamuprofilokban se lehet bízni, kamuképeket használnak

2019.12.23. 11:51

A kamuprofilok már nem csak igazi képeket lopnak, hanem saját deepfake-eket is gyártanak, így akár nem létező emberek is befolyásolhatják a politikai kampányokat – írja a CNN. Erre azért van szükségük, mert egyre kevesebben bíznak a kép nélküli profilokban, amikre a Facebook is vadászik. Így az embereket is átverik, és a rendszert is kijátsszák.

A fiókok, amiket a Facebook pénteken törölt mind egy nagy kampányhoz tartoztak, és mind Donald Trump amerikai elnököt támogatták, miközben Kínát ócsárolták. Több fiók is a The BL nevű Facebook oldalt és weboldalt népszerűsítette linkekkel, és a Facebook szerint mind az amerikai Epoch Times című folyóirat tulajdonosához, az Epoch Media Grouphoz (EMG) köthetőek.

Generált hamis kép
Generált hamis kép
Fotó: University of Colorado

A vállalat közleményében tagadja, hogy közük lenne a kamuprofilokhoz, vagy a The BL-hez. Az oldalt korábbi Epoch alkalmazottak hozták létre, és több régi Epochos is ott dolgozik, és a cég szerint innen ered a félreértés. Ezzel szemben a The BL az Epoch Times Vietnam alá tartozik, bár ez utóbbi 2018-ban lekerült az EMG által kiadott médiumok listájáról.

Erre a Facebook azt válaszolta, hogy péntek reggelig a The BL több vezetője is aktív adminisztrátora volt az EMG Facebook oldalainak.

A Facebook és más elemzők szerint a kamuprofilok képein olyan emberek mosolyognak a fényképezőbe, akik soha nem is léteztek. A képeket a deepfake videókhoz hasonlóan AI technológiával gyártják. Korábban csak igazi felhasználók képeit nyúlták le, és például a 2016-os Trump-kampány alatt aktivizálódtak. Ezek a kamuprofilok egy tucat Trump-párti csoportot készítettek Amerikának Szüksége Van Trump Elnökre, vagy éppen TRUMPPAL & PENCE-SZEL VAGYUNK címekkel.

Mikor a hetekben a Snopes nevű factchecking oldal kritizálta a Facebookot, amiért hagyja, hogy ezek a kamuprofilok az oldalon garázdálkodjanak, a közösségi oldal azzal reagált, hogy de igenis a felhasználói jelentések és saját elemzéseik során egy csomó ilyen fiókot már töröltek.

A kamuképeket gyártó technológiák küszködnek a szimmetriával, így nem mindig sikerülnek jól az általuk generált szemüvegek és fülbevalók, és a háttérgyártás sem az erősségük.

Idén több olyan netes oldal is felbukkant, amin bárki deepfake-eket gyárthat, és az elemzők egyelőre nem tudják biztosan megállapítani, hogy a képek házilag, vagy ezeken az oldalakon készültek.

Pénteken a Facebook bejelentette, hogy 72 Instagram-, és 610 Facebook fiókot törölt, valamint 89 oldalt és 90 csoportot. Nagyjából 55 millió felhasználó követett ezek közül legalább egy oldalt, amik összesen nagyjából 10 millió dollárt költöttek politikai hirdetésekre. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM