Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Közösségi oldalak állhatnak a növekvő gyerekanorexia hátterében

2020.01.03. 14:43

Angliában a tavalyi adatokhoz képest 8 százalékkal nőtt azon gyerekek száma, akik evési rendellenesség miatt kerültek kórházba. A trend a szakemberek szerint ijesztő, ugyanis az elmúlt két évben 37 százalékkal emelkedett azoknak a 18 év alattiaknak a száma, akiknek kórházi kezelésre volt emiatt szükségük. 

Az anorexia adja az evészavarok csaknem felét, a páciensek száma 12 százalékkal növekedett az előző évekhez képest, fiúk és lányok egyaránt érintettek. Segítők szerint annak ellenére, hogy az utóbbi időben javult az evészavaros fiatalok ellátása, még mindig nehéz elérni, hogy még az elején észrevegyék és kezeljék a tüneteket, ami elengedhetetlen lenne a teljes felépüléshez. 

A szakértők szerint a kimagaslóan sok fiatalkorú érintett evészavarát a közösségi oldalak és a közkedvelt diéták okozzák. 

Hírességek által reklámozott fogyókúrák a közösségi oldalakon, olyan személyektől, akikre ezek a fiatalok példaképként tekintenek

– mondta el Agnes Ayton pszichológus a fiatalkori anorexia egyik lehetséges kiváltó okát. Szerinte a legtöbb esetben tudják a szülők, hogy baj van, figyelmeztetik is a gyerekeket, hogy nagyon nagy veszélynek teszik ki magukat, de azok a közösségi oldalakon számtalan olyan csoportot találhatnak, amik támogatják a viselkedésüket, sőt akár bátorítják is őket. 

A tavalyi adatok szerint a legveszélyeztetettebb korosztály a 13-15 évesek csoportja, ez után jönnek a 16-18 évesek, de nem ritka, hogy 10-12 éves gyerekek is evészavarral küzdenek, és kórházi ellátásra szorulnak. 

Decemberben Pászthy Bea gyerekorvos-gyerekpszichiáterrel beszélgettünk a gyerekkori és tinédzserkori anorexiáról, a podcastadás innen érhető el.