16:00, December 02. ÉLŐ
Ghána 0
Uruguay 1
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02. ÉLŐ
Koreai Köztársaság 1
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Újfajta fekete lyuktól érkező gravitációs hullámot fedezhettek fel

2020.01.07. 08:35

Az utóbbi időben már rutinszerűen kezdik érzékelni a LIGO konzorcium interferométerei a gravitációs hullámokat. Ezek a téridő fodrozódásai, amelyeket legtöbbször összeütköző fekete lyukak keltettek. Az egyik legutóbb érzékelt gravitációs hullám azonban homlokráncolásra késztette a csillagászokat. A jellegzetességei ugyanis eltérnek az eddig detektált hullámoktól. A kutatók nem biztosak benne, hogy a forrás a valaha látott legkisebb fekete lyuk vagy a legnagyobb neutroncsillag.

2019-09-26 13 10 36-Index - Tech-Tudomány - Lenyűgöző animáción
Fotó: NASA

A louisianai LIGO detektor által nemrégiben érzékelt gravitációs hullám biztosan két objektum összeütközéséből fakadt. Ezek egyike biztosan egy neutroncsillag, amelynek tömege 1,1-1,7 naptömegnyi. A párja is neutroncsillag lehet, de ezt hónapok munkájával sem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani - számolt be a felfedezésről Katerina Chatziioannou, a LIGO munkatársa az amerikai csillagászati társaság hawaii konferenciáján tegnap.

A rejtélyes égitest tömege elérheti a 2,5-szeres naptömeget, ami azt jelenti, hogy tömege alapján akár fekete lyuk is lehet. “Még sosem láttunk ilyen nehéz neutroncsillagot” - jelentette ki Nelson Christensen, egy másik LIGO-dolgozó. Emiatt nincs is mindenki meggyőződve arról, hogy valóban neutroncsillagról van szó. Viszont ha fekete lyuk, annak kifejezeten kisnövésű.

Az eddigi legkisebb fekete lyuk tömege 3,3-szor haladta meg a Napét.

Ha mégis neutroncsillag, akkor viszont ez a legnehezebb neutroncsillagpár, amit valaha felfedeztek. Mindenesetre a jövőben várhatóan gyakran fognak érkezni ehhez hasonló, rejtélyes égitestrendszerekről szóló hírek, minthogy manapság már minden hétre jut egy újabb gravitációs hullám.

(New Scientist)  • Hírek
  • Hírek