Gyula
7 °C
20 °C

Kiderítették, mi okozza a járványos tüdőgyulladást Kínában

2020.01.09. 05:51 Módosítva: 2020.01.09. 05:51

Újfajta koronavírus okozta a tüdőgyulladással járó járványt a közép-kínai Vuhanban, írja az MTI a CCTV kínai állami televízióra hivatkozva. A tudósítás szerint orvosszakértők az egyik betegtől vett mintából nyerték ki a vírus genetikai szekvenálásának adatait, s ennek segítségével további 15 páciensnél azonosították ugyanazt a vírust.

A lázzal és légzőrendszeri tünetekkel járó megbetegedéseket a hétvégén észlelték Vuhanban

A fertőzés egy helyi halpiacról indult el.  A vuhani egészségügyi hatóságok vasárnapig összes en 59 fertőzöttről számoltak be, de Hongkongban és Dél-Koreában is jelentkeztek a fertőzésre utaló tünetek olyan embereknél, akik a közelmúltban Vuhanban jártak.  Akkor még nem tudták, mi okozza a megbetegedéseket.

A koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okozhatnak, és cseppfertőzéssel terjedhetnek. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok még vasárnap leszögezték: a mostani megbetegedések esetében nem a fentiek valamelyikéről van szó.

A tévériport szerint a szakértők következő lépésben a vírus viselkedését és az általa okozott klinikai tüneteket vizsgálják majd.

A vuhani egészségügyi hatóságok vasárnapig összesen 59 fertőzöttről számoltak be, de Hongkongban és Dél-Koreában is jelentkeztek a fertőzésre utaló tünetek olyan embereknél, akik a közelmúltban Vuhanban jártak.

A tüdőgyulladással járó járvány komoly aggodalmat váltott ki Kínában és Hongkongban, ahol 2002 és 2003 között a SARS-járvány következtében több mint 700 ember veszítette életét.