Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Máig kísértő Y2K: egy 20 éves pongyola javítás miatt halnak le programok újév óta

2020.01.09. 14:09

Már ebben az évezredben született olvasóink kedvéért: az Y2K vagy millenium bug az a számítástechnikai probléma volt, amely az ezredforduló előtt már-már pánikot generált. A vélt és sokszor valós problémát az okozta, hogy az informatika hajnalán a programozók nem látták előre, hogy 1999 után 2000 következik, és emiatt az évszám mind a négy számjegye változni fog. Erőforrás-spórolás miatt ezért az évszámokat csak két számjeggyel jelölték. Attól tartott szinte mindenki, hogy a 00-ra váltó évszám megkergíti majd a világ informatikai rendszereit, a repülők leesnek az égről, a lélegeztetőgépek leállnak pumpálni, a bankszámlák köddé válnak, és mind meghalunk.

Nos, a félelmek erősen eltúlzottak voltak, de ez nem jelenti azt, hogy az Y2K ne okozott volna semmilyen zavart – sőt okoz ma is. A hajdani programozók előtt két lehetőség állt a kilencvenes évek végén a bajok elhárítására: hatalmas erőforrások és költségek mozgósítása révén átírni az egész kódot (ez a 80 százalékuknál felejtősnek tűnt), vagy csak befoltozni a bugot azzal, hogy a 00-tól 20-ig terjedő évszámokhoz gyakorlatilag hozzáadtak százat, és így 1900 helyett már 2000-nek minősültek.

Nyilván ez utóbbi megoldást választották, hiszen senki sem gondolta 1999-ben, hogy egyszer megérjük még a 2020-at is.

Sajnos megértük.

Kicsit komolyabb hangot megütve, ahogy a hetvenes években, úgy a kilencvenesekben sem tűnt valószínűnek, hogy ugyanazok a kódok működnek majd a legfontosabb rendszerek mélyén évtizedek múltán is, amelyeket akkor írtak. Teljesen átírni 20-30 éves kódokat maga a kénköves pokol, hiszen sokszor a hajdani kódírók már nincsenek is az élők sorában, hogy segíteni tudjanak.

Beköszöntött hát 2020. január 2., és azonnal leállt a WWE 2K20 pankrációjáték, amelynek neve ironikus módon még hasonlít is az Y2K-ra. Ez mondjuk nem okozott világvége-hangulatot az emberiség infrastrukturális rendszereiben, de a fejlesztők azért 24 órán belül előálltak egy letölthető javítással.

Még ironikusabb, hogy a kódhibák után kutató Splunk program is csütörtököt mondott a 20 évvel elodázott Y2K hatására. A cég csak napok múltán tudott javítást produkálni a megrendelőinek, amelyek között 92 a Fortune 100-as listán is szerepel. Hogy pontosan mekkora kört érint a probléma, az nem ismert, mert a cégek nem szeretik világgá kürtölni, hogy leálltak a rendszereik.

A következő évszámokból adódó armageddon 2038. január 19-én hajnali 3 óra 14 perckor várható,

mert ekkor telik be a dátum tárolására szolgáló 32-bites integer (egész számú) adattömbök kapacitása.

(New Scientist)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek