Poszttraumás stresszben szenvednek a hongkongiak a tüntetések miatt

2020.01.10. 07:09

Több mint kétmillióan szenvednek mentálhigiéniás problémáktól Hongkongban a hét hónapja húzódó tüntetéshullám nyomán, derül ki a The Lancet című egészségügyi szaklapban publikált egyik felmérésből.

A hongkongi kutatók által végzett felmérés adatai szerint minden harmadik hongkongi felnőttnél jelentkeztek a poszttraumás stressz (PTSD) egyes tünetei, a mentális betegséggel küzdők száma ezzel hatszor nagyobb volt, mint a 2015-ös Occupy demokratapárti mozgalom után. A város felnőtt lakosságának emellett mintegy 11 százalékánál léphetett fel depresszió a múlt év során, ami ötszöröse a 2009 és 2014 között regisztrált 2 százaléknak. A tanulmány szerzői szerint a mentálhigiéniás problémák széleskörű jelenléte a társadalomban olyan mértékű, mint amilyen jelentős természeti katasztrófák, fegyveres konfliktusok vagy terrortámadások után szokott fellépni.

A felmérést végző kutatók az adatok tükrében azt javasolták a hongkongi kormányzatnak, hogy tegyen lépéseket a mentálhigiéniai ellátás fejlesztéséért. Számításaik szerint ugyanis a közellátásban ezen a területen csaknem 12 százalékos forgalomnövekedésre lehet számítani. Gabriel Leung, a Hongkongi Egyetem orvostudományi karának rektora, aki maga is közreműködött a felmérésben, a South China Morning Post hongkongi lapnak elmondta: Hongkong nem rendelkezik elegendő forráshoz ekkora mértékű mentálhigiéniás probléma kezelésére.

A The Lancetben publikált felmérés az eddigi legnagyobb léptékű, amit Hongkongban a lakosság mentális egészségének feltérképezésére végeztek: több mint 18 ezer 18 éven felüli hongkongival töltettek ki kérdőíveket. A kutatás során az elmúlt tíz év, vagyis a 2009 és 2019 közötti periódus adatait hasonlították össze.

Hongkongban hetedik hónapja zajlik az a tüntetéshullám, amit eredetileg az azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-barát kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá alakult. A demonstrációk során rendszeressé váltak a rendőrök és a tiltakozók közötti összecsapások, ezek során a rendőrség könnygázt és vízágyút vet be a tömeg feloszlatására, de sok esetben ennek a környéken lakók is áldozatul esnek. A tüntetők pedig gyakran közlekedést megbénító akciókat hajtanak végre, jelentősen megnehezítve a mindennapi életet a hétmilliós lakosú városban.

(MTI)  • Hírek
  • Személyi kölcsön