11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

NASA: Az ausztrál tűzvész füstje körbeszállja a Földet

2020.01.14. 18:08 Módosítva: 2020.01.14. 20:00

Az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstje várhatóan körbeszállja a Földet, és vissza fog térni az ország fölé – erre figyelmeztet az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) az MTI szerint.

A NASA szakemberei műholdképek segítségével december vége óta tanulmányozzák az Ausztráliából terjedő füst és aeroszolok terjedését. Január 8-án a füst már félúton járt a Föld körül, elsodródott Dél-Amerika felett, ahol ködös égboltot és színes naplementéket, napfelkeltéket idézett elő – olvasható a NASA Goddard Központjának közleményében.

Az ausztráliai tüzek füstje Új-Zélandon is súlyos légszennyezést idéz elő, és sötétre színezte a szigetország hegyeit takaró havat – idézte a NASA legújabb közleményét a CNN.

A perzselő hőség körülményei együtt a térséget uraló szárazsággal szokatlanul sok {tűzviharfelhőt” idéztek elő. Ezek segítik a füst feljutását a sztratoszférába, több mint 16 kilométer magasságba, és ha oda eljut, a füst képes több ezer kilométert megtenni forráshelyétől, és hatással lenni a légköri viszonyokra szerte a világon – írták a kutatók.

Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek eddig legalább 28 ember életét követelték, és kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat.  • Hírek
  • Bankszámla