Összefügg a korai menopauza és a kevesebb szex

2020.01.15. 11:45

Kisebb az esélye a korai menopauzának azoknál a nőknél, akik legalább havonta egyszer átélnek valamilyen szexuális stimulációt – erre a következtetésre jutottak a University College London kutatói. A felfedezés arra utal, hogy a ritkán szexelő nők teste nem fektet be energiát az ovulációba, mert nincs értelme, úgysem fognak teherbe esni – tette hozzá Megan Arnot, a PNAS-ban publikált tanulmány vezető szerzője.

A hetente szexelő nőknél 28 százalékkal kisebb az esélye a menopauzának, mint azoknál a nőknél, akik havonta kevesebb mint egyszer vesznek részt szexuális aktivitásban, amit igen tágan lehet értelmezni: a közösülés, az orális szex, a pettingelés és az önkielégítés is olyan tevékenység, ami elodázhatja a menopauzát.

Ez összefüggésbe hozható a régóta vitatott nagymama-hipotézissel, amely azt feltételezi, hogy a menopauza az emberi evolúció során azért fejlődött ki, hogy a nők egymást követő generációi között kevesebb legyen a konfliktus, és a nők szervezete idővel áthangolódjon az unokák támogatására.

A kutatás alapját egy 1996-1997-es adatgyűjtés képezte, amelyben közel háromezer, 45 éves átlagéletkorú nőt kérdeztek meg a szexuális szokásaikról, majd tíz évvel később újra kikérdezték őket.

Azt is kivizsgálták, hogy a férfi partnerrel való együttélés és a férfi feromonokkal való találkozás képes-e elnapolni a menopauzát, de ebben nem találtak összefüggést. Sokkal erősebbnek bizonyult a kapcsolat a terhesség esélye és a menopauza kezdetének ideje között.

(MedicalXpress)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport