Franciaország mégis békén hagyja a netes óriáscégeket

2020.01.21. 16:45

Franciaország felfüggeszti az internetes óriáscégekre kivetett digitális adó beszedését annak érdekében, hogy elkerülje az amerikai szankciókat, írja az MTI.

Ezt névtelenül nyilatkozó francia diplomáciai források közölték egy nappal azután, hogy Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök telefonon egyeztetett az ügyről. A franciák a szankciók elkerülése mellett több időt akarnak adni annak, hogy a kérdésben egy globális megállapodás szülessen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretein belül.

Macron a beszélgetést követően úgy fogalmazott, hogy "nagyszerű tárgyalást" folytatott Trump elnökkel a digitális adóról, a két ország együttműködik a vámemelések elkerülésének érdekében.

„Abban állapodtak meg, hogy esélyt adnak a tárgyalásoknak az év végéig. Ez idő alatt pedig tartózkodnak a vámok emelésétől" - mondta egy francia diplomata, hozzátéve, hogy a „tűzszünettel" a két ország igyekszik lökést adni az OECD keretein belül folyó, a nemzetközi adóztatás új szabályainak kidolgozását célzó tárgyalásoknak.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter és amerikai kollégája, Steven Mnuchin szerdán Davosban tárgyal majd erről.

Mnuchin a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilapnak adott nyilatkozatában a megoldás első lépésének nevezte a francia javaslatot, megerősítve, hogy a két elnök a francia digitális adó beszedésének felfüggesztéséről állapodott meg. Egyúttal 

arra figyelmeztette Olaszországot és az Egyesült Királyságot, amelyek ugyancsak a digitális adó egyoldalú bevezetésére készülnek, hogy Trump elnök a vámok emelésével válaszolhat.

A Franciaországban tavaly júliusban elfogadott törvény értelmében 3 százalékos adót vetnek ki azon nagy technológiai vállalatok franciaországi bevételeire, amelyeknek a digitális szolgáltatásokból származó éves forgalma világszinten eléri a legalább 750 millió eurót, és ebből legalább 25 millió euró Franciaországon belül keletkezik.

Ez a négy legismertebb amerikai óriásvállalattal (Facebook, Amazon, Apple és a Google anyavállalata, az Alphabet) együtt harminc nagy céget érint, többségük amerikai.

Az Egyesült Államok decemberben válaszul azzal fenyegette meg Franciaországot, hogy évi 2,4 milliárd dollár értékben bizonyos francia árucikkekre - a sajtoktól kezdve a joghurtokon, a pezsgőkön, a kozmetikai termékeken keresztül a kézitáskákig - jelentős, esetenként 100 százalékot is elérő pótvámot vet ki.

Az OECD keretein belül mintegy 140 ország képviselői ülnek össze a hónap végén, hogy megvitassák a nemzetközi szervezet szakértői által kidolgozott, a digitalizált gazdaság adózási kihívásaira választ adó tervezetet. Az új adózási szabályok célja, hogy a digitális üzleti modellek útján elért nyereség arányos módon adóztathatóvá váljon a jövedelemszerzésben érintett valamennyi országban.

A francia vezetés régóta szeretne európai szintű, egységes fellépést az adóelkerülő multik ellen, de Emmanuel Macronnak eddig nem sikerült meggyőznie az EU többi vezetőjét egy föderális szintű adó bevezetésétől.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM